Hutijevski uporniki nadzirajo velik del Jemna od leta 2014. Foto: AP
Hutijevski uporniki nadzirajo velik del Jemna od leta 2014. Foto: AP

Ladjo za razsuti tovor M/V Gibraltar Eagel v lasti ameriškega ladjarja Eagle Bulk, ki pluje pod zastavo Maršalovih otokov, so hutijevci zadeli, ko je bila blizu jemenskega pristaniškega mesta Aden. Kot je poročala britanska družba za pomorska tveganja Ambrey, so jemenski uporniki izstrelili tri rakete, od katerih dve nista dosegli morja, tretja pa je zadela ameriško ladjo.

Ambrey je še navedel, da ladja ni povezana z Izraelom, vendar menijo, da je bil napad usmerjen v ameriške interese kot odgovor na napade ZDA na položaje hutijevcev v Jemnu, ki uživajo tudi podporo Irana.

Britanska agencija za pomorsko trgovino (UKMTO) je sporočila, da je bila ladja zadeta iz zraka 95 navtičnih milj jugovzhodno od Adena.

Osrednje poveljstvo ameriške vojske (CENTCOM) je sporočilo, da hutijevski izstrelek ni povzročil večje gmotne škode, prav tako v incidentu ni bilo poškodovanih, ladja pa nadaljuje svojo plovbo.

Hutijevci v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo proti gibanju Hamas, napadajo tovorne ladje v Rdečem morju.

ZDA in Združeno kraljestvo so v odgovor na te napade v petek in soboto izvedli napade na položaje hutijevcev v Jemnu. V petek so napadli 30 lokacij, kot so poveljniški centri, skladišča streliva in sistemi za izstreljevanje raket, v soboto pa še hutijevsko radarsko postajo.

Hutijevci zadeli tovorno ladjo

Teheran poziva k prenehanju napadov na Jemen

Iran je pozval ZDA in Veliko Britanijo, naj ustavijo vojno proti Jemnu. "Ameriko in Veliko Britanijo opozarjamo, naj takoj nehata napadati Jemen," je dejal iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian na novinarski konferenci v iranski prestolnici, kjer je gostil indijskega kolega Subrahmanjama Džaišankarja.

Ob tem je zunanji minister islamske republike ZDA in Izrael pozval, naj ustavijo vojno v Gazi. Dodal je, da bodo hutijevci še naprej ustavljali izraelske ladje ali druge ladje, namenjene v izraelska pristanišča, dokler se bodo spopadi med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas nadaljevali.

Iran je britansko-ameriške napade na Jemen že prej označil kot arbitrarne ukrepe v nasprotju z mednarodnim pravom, obsodila jih je tudi Rusija. Teheran ob tem podpira hutijevske upornike, ki od leta 2014 nadzorujejo velik del ozemlja Jemna, vključno s prestolnico Sana.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je sicer vztrajal, da so oborožene skupine, kot so hutijevci, kljub iranski podpori neodvisne v svojih mnenjih, odločitvah in dejanjih. V Washingtonu in Londonu pa obtožujejo Iran, da neposredno omogoča napade na civilne trgovske ladje in dodatno krepi nestabilnost na območju.

Hutijevski uporniki v bližini jemenske prestolnice Sana, ki je pod njihovim nadzorom. Foto: AP
Hutijevski uporniki v bližini jemenske prestolnice Sana, ki je pod njihovim nadzorom. Foto: AP

Proti ameriški ladji raketo izstrelili že v nedeljo

Že v nedeljo je ameriška vojska sestrelila vodeno raketo, ki je bila z območja v Jemnu izstreljena proti ameriškemu rušilcu USS Laboon v južnem delu Rdečega morja. V bližini jemenske obale jo je sestrelilo ameriško vojaško letalo. Pri tem ni bilo žrtev ali gmotne škode.

Oboji grozijo z novimi napadi

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da ne bo "okleval z nadaljnjimi ukrepi za zaščito ljudi in prostega pretoka mednarodne trgovine, če bo to potrebno". Tudi v Londonu so zatrdili, da so pripravljeni na nove akcije proti hutijevcem.

Predstavnik te uporniške skupine Husain Al Bukaiti pa je dejal, da bodo njihovi borci še naprej napadali ameriške in britanske ladje, če bosta ti dve državi izvedli nove napade v Jemnu.

Vpliv na končne kupce

Zaradi napetosti v Rdečem morju imajo velike preglavice tudi ladjarji. Skozi ožino Bab el Mandeb, ki Rdeče morje povezuje z Adenskim zalivom, namreč potuje približno 12 odstotkov svetovne trgovine, mnoga podjetja pa so zdaj svoje ladje preusmerila okoli Rta dobrega upanja, kar bo vplivalo tudi na končne potrošnike.

Podjetji Tesla in Volvo sta zaradi tega ustavili proizvodnjo nekaterih avtomobilov, britanski živilski velikan Tesco je opozoril, da se lahko cene nekaterih proizvodov zvišajo, švedsko pohištveno podjetje Ikea pa je sporočilo, da bi bile lahko težave v ponudbi njihovih izdelkov, je poročal BBC.