Hutijevci so imeli konec tedna v Sani shod, s katerim so želeli izraziti nasprotovanje ameriškim napadom in podporo Palestincem. Foto: Reuters
Hutijevci so imeli konec tedna v Sani shod, s katerim so želeli izraziti nasprotovanje ameriškim napadom in podporo Palestincem. Foto: Reuters

Ameriške sile so izvedle samoobrambni napad, v katerem so uničile hutijevsko vodeno raketo za kopenske napade, kasneje pa še štiri protiladijske vodene rakete, ki so bile pripravljene za izstrelitev proti ladjam v Rdečem morju. Rakete so odkrili na območju pod nadzorom hutijevcev, ob tem pa ocenili, da predstavljajo neposredno grožnjo ameriški mornarici in trgovskim ladjam v regiji, so sporočili iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom).

V napadih sodelujejo tudi britanska vojaška letala. Foto: Reuters
V napadih sodelujejo tudi britanska vojaška letala. Foto: Reuters

ZDA so izvedle nov napad dan po skupnem napadu ameriških in britanskih sil na cilje hutijevcev v Jemnu. To je bil tretji tovrstni skupni napad v odgovor na ogrožanje ladijskega prometa v Rdečem morju. Britanska vlada je zatrdila, da so bili napadi del samoobrambe proti hutijevskim akcijam v Rdečem morju.

Hutijevci izražajo solidarnost s Palestinci

Hutijevci pravijo, da so njihovi napadi na ladje v Rdečem morju odgovor na izraelsko ofenzivo v Gazi oziroma izraz solidarnosti s Palestinci. Obenem so zatrdili, da ameriško-britanski napadi ne bodo ostali brez posledic.

Na Bližnjem vzhodu so se razmere zaostrile po začetku vojne v Gazi, napade so okrepile predvsem številne milice, ki jih podpira Iran, med drugim v Libanonu, Iraku, Siriji in Jemnu. V enem izmed napadov v Jordaniji so bili nedavno ubiti trije ameriški vojaki, Washington je odgovornost pripisal proiranskim milicam. V odgovor so zato ZDA v petek napadle več deset ciljev v Siriji in Iraku.

Napad na ameriško oporišče v Siriji

V napadu z brezpilotnim letalnikom na ameriško oporišče v vzhodni Siriji je bilo ponoči ubitih sedem borcev Sirskih demokratičnih sil (SDF), 18 pa ranjenih, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Napad na sile SDF-ja pod vodstvom kurdskih milic, ki so tesne zaveznice ZDA, naj bi izvedle proiranske milice.

Napad je bil usmerjen na naftno polje Al Omar v vzhodni sirski pokrajini Dair as Saur, kjer je največje oporišče koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v državi, je sporočil sirski observatorij s sedežem v Londonu, ki se opira na mrežo virov v Siriji.

Sile SDF, ki jih podpirajo ZDA in so vodile boj proti pripadnikom skrajne skupine Islamska država v Siriji, pa so sporočile, da je bilo šest njenih borcev ubitih v napadu z brezpilotnikom, ki je ciljal na "akademijo za usposabljanje" v Al Omarju.

Odgovornost za napad na ameriško oporišče v Al Omarju je prevzel Islamski odpor v Iraku, zavezništvo proiranskih oboroženih skupin, ki nasprotujejo ameriški podpori Izraelu v vojni proti Hamasu v Gazi.

Ta napad je bil prvi vojaški odziv proiranskih milic na ameriške napade v Siriji in Iraku pretekli petek, je še poročal sirski observatorij.