Del letala, kjer je odpadel panel z zasilnimi vrati. Foto: Reuters
Del letala, kjer je odpadel panel z zasilnimi vrati. Foto: Reuters

Letalo s 171 potniki in šestimi člani posadke je vzletelo z mednarodnega letališča v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon proti Ontariu v Kaliforniji, le 35 minut po vzletu pa je odpadel panel z zasilnimi vrati in pilot je bil prisiljen letalo preusmeriti nazaj na portlandsko letališče.

Glede na objavljene fotografije na družbenih omrežjih na letalu manjkata okno in del stranske stene, videti pa je tudi spuščene kisikove maske.

"Čeprav je tak dogodek redek, je bila naša posadka usposobljena in pripravljena varno obvladati položaj," so sporočili iz družbe.

Ameriški nacionalni odbor za varnost v prometu je sporočil, da preiskuje incident zaradi padca tlaka. Po podatkih Zvezne uprave za letalstvo (FAA) je bil novi max 9 dobavljen letalski družbi konec oktobra in je bil nato novembra tudi certificiran.

Potnik na letalu je za ameriško televizijo CNN pojasnil, da je okno odletelo tik po vzletu. "Bilo je res brutalno. Ko je letalo doseglo višino, se je plošča odlepila, to pa sem opazil šele, ko so se spustile kisikove maske," je dejal.

Druga potnica je za ameriški dnevnik New York Times povedala, da jo je med poletom prebudil močen hrup. "Odprla sem oči in prva stvar, ki sem jo zagledala, je bila kisikova maska tik pred mano. Pogledala sem levo in stene ni bilo več," je pripovedovala.

Pomembno, da potniki ostanejo pripeti med poletom

Strokovnjak za letalsko varnost na aeronavtični univerzi Embry-Riddle Anthony Brickhouse je za Reuters povedal, da je vsakič, ko hitro pade tlak, to vedno velik varnostni dogodek.

Po njegovih besedah ta dogodek kaže na to, kako pomembno je, da potniki med sedenjem na letalu ostanejo pripeti z varnostnimi pasovi, tudi če lučka za pripenjanje ne sveti.

"To je zelo resen položaj in lahko bi bilo veliko hujše. Če bi nekdo sedel na tem sedežu in ne bi bil pripet, bi bilo drugače," je pojasnil Brickhouse.

Pri Boeingu so sporočili, da so seznanjeni z dogodkom in da "si prizadevajo zbrati več informacij". "Boeingova tehnična ekipa je pripravljena sodelovati pri preiskavi," so zapisali.

Letala boeing 737 max so marca 2019 prizemljili za leto in pol, potem ko sta dve letali tega tipa strmoglavili v podobnih okoliščinah.

Decembra lani je FAA pozval letalske družbe, naj pregledajo modele max glede morebitnega zrahljanega vijaka v sistemih krmiljenja.

Po incidentu je ameriški regulator letalskih družb danes odredil začasno prizemljitev nekaterih letal boeing 737 max 9. Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je sporočila, da bodo pregledali 171 letal, poroča BBC.