Petkov 85 milijonov dolarjev vreden test bi morali izvesti že maja, a so ga takrat prekinili, ko se tarča ni izstrelila. Foto: EPA
Petkov 85 milijonov dolarjev vreden test bi morali izvesti že maja, a so ga takrat prekinili, ko se tarča ni izstrelila. Foto: EPA
ZDA preizkusile raketo

Prestrezna raketa, ki so jo izstrelili iz zračne baze Vandenberg v Kaliforniji, je v sedmem uspešnem poskusu sestrelila repliko prihajajoče severnokorejske rakete z jedrsko konico, ki so jo izstrelili iz otoka Kodiak na Aljaski. Uspešna sestrelitev je še povečala samozavest ZDA, da bi se v primeru napada lahko uspešno branile.

Coyle: Test ni bil dovolj zahteven
Kritiki pa trdijo, da testi ne pomenijo veliko, saj ne upoštevajo nepredvidenih situacij, kot so uporaba vab, ki bi lahko prelisičile ameriški obrambni sistem. "Ponovno niso uporabili nobenih nasprotnih ukrepov ali vab, zaradi česar je bil ta test eden najlažjih, preprostih testov prestrezanja raket, ki so jih kadar koli izvedli", je izvedbo testov pokritiziral Philip Coyle, nekdanji glavni pentagonov preizkuševalec orožja v času predsednika Clintona.

ZDA bi postavile del ščita v Evropi
Administracija predsednika Busha gradi obrambni ščit za obrambo pred raketnimi napadi držav, kot sta Severna Koreja in Iran. ZDA želijo postaviti del svojega protiraketnega ščita v Evropi, na Poljsko prestrezne rakete in na Češko radarsko postajo, čemur pa ostro nasprotuje Rusija, ki trdi, da bi to ogrozilo njeno varnost in porušilo krhko ravnotežje moči med svetovnima velesilama. Ostale komponente nastajajočega protiraketnega sistema so nameščene na morju, v zraku in vesolju.

T. V.

ZDA preizkusile raketo