Američani so odločeni, da bodo v Evropi postavili del protiraketnega ščita. Foto: RTV SLO
Američani so odločeni, da bodo v Evropi postavili del protiraketnega ščita. Foto: RTV SLO

Tiskovni predstavnik Pentagona Geoff Morell je v povedal, da morajo ZDA nujno najti alternativo, če bodo pogajanja s Poljsko propadla, in da morajo dogovor o tem vprašanju doseči, še preden bo predsednik George Bush položaj prepustil svojemu nasledniku.

"Upamo, da bomo lahko dosegli dogovor s Poljaki, a vedno smo dali vedeti, da imamo tudi druge možnosti," je povedal Morrell in dodal, da je v Evropi več držav, kjer bi lahko namestili prestrezne rakete v okviru protiraketnega ščita, in da je med njimi tudi Litva.

Busha je strah, da bo naslednik ščitu nasprotoval
Tiskovni predstavnik Pentagona je povedal tudi, da morajo zaradi bojazni, da naslednja administracija ne bo podprla obrambnih načrtov s Poljsko in Češko, pogajanja z Varšavo končati, preden se bo George Bush poslovil od Bele hiše. "Ne želimo določati časovnih rokov, a čas je bistvenega pomena. Želimo dogovor," je povedal Morrell in znova poudaril ameriško mantro, da se je treba čim prej spopasti z naraščajočimi iranskimi zmogljivostmi in vojaško močjo.

Litovci v odgovoru neusklajeni
Na možnost, da bi Američani postavili protiraketni ščit v Litvi, se je že odzvala tudi Litva. Obrambni minister Jouzas Olekas je dejal, da se z ZDA ne pogovarjajo o možnosti namestitve delov protiraketnega ščita v Litvi, tiskovna predstavnica obrambnega ministrstva Violeta Gaizauskaite pa je povedala, da je Vilna naklonjena "širšim korakom", s katerimi bi članice zveze Nata zavarovati pred morebitnimi napadi "sovražnih držav". Kako se bo torej Litva odločila?

B. T.