Kanadski premier Justin Trudeau je na tiskovni konferenci dejal, da je ukrajinsko letalo sestrelila iranska raketa, da pa bi sestrelitev lahko bila nenamerna. Foto: Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau je na tiskovni konferenci dejal, da je ukrajinsko letalo sestrelila iranska raketa, da pa bi sestrelitev lahko bila nenamerna. Foto: Reuters

V nesreči letala je umrlo vseh 176 ljudi na letalu, med katerimi je bilo tudi 63 Kanadčanov.

Britanski premier Boris Johnson je ponovil kanadske trditve: "Na voljo je nekaj informacij, ki kažejo na to, da je letalo sestrelila iranska raketa, kar bi lahko bilo tudi nenamerno. Združeno kraljestvo še naprej poziva k hitri umiritvi napetosti v regiji".

Tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabiej je trditve, da je ukrajinsko letalo zadel izstrelek, označil za psihološko vojno. "Vse države, katerih državljani so bili na krovu letala, ter predstavnike Boeinga pozivamo, naj se pridružijo preiskovanju črne skrinjice," je dejal Rabiej.

Razbitine letala po strmoglavljenju jugozahodno od Teherana. Foto: EPA
Razbitine letala po strmoglavljenju jugozahodno od Teherana. Foto: EPA

Ameriški predsednik Donald Trump je že zgodaj popoldne novinarjem pred Belo hišo dejal, da ima "slab občutek" glede nesreče letala. "Nekdo bi lahko napravil napako," je dejal.

Neimenovani ameriški uradnik je za Reuters sporočil, da so ameriški sateliti tik pred strmoglavljenjem ukrajinskega letala v Iranu zaznali izstrelitev dveh protiraketnih izstrelkov iz sistema iranske zračne obrambe. Dva ameriška uradnika sta za Reuters sporočila, da Washington verjame, da je bilo letalo sestreljeno po nesreči.

Iranski predstavnik je neuradne trditve takoj zanikal. "Nemogoče je, da bi izstrelek zadel ukrajinsko letalo," je takrat sporočil vodja iranskega civilnega letalstva, navaja tiskovna agencija ISNA.

Sorodna novica Iranski in ukrajinski strokovnjaki bodo preiskovali nesrečo letala s 176 žrtvami

ZDA, Kanada in Velika Britanija skupaj z Avstralijo in Novo Zelandijo sodelujejo v obveščevalnem zavezništvu Pet oči (Five Eyes - FYEV), znotraj si izmenjujejo obveščevalne podatke.

ZDA so sicer v petek po atentatu iranskega generala Kasema Solejmanija sporočile, da so zaznale, da so iranske raketne sile v "stanju najvišje pripravljenosti".

Iran k preiskavi povabil tudi Boeing in države vseh žrtev

Iran je po obsodbah o sestrelitvi letala spremenil retoriko glede preiskave. Tiskovni predstavnik Rabiej je ameriškega proizvajalca letal Boeing pozval, naj se pridruži preiskavi nesreče. Iran je sprva zavračal možnost sodelovanja Boeinga v preiskavi.

Prav tako so k preiskavi povabili vse države, katerih državljani so umrli v nesreči.

Glede preiskave nesreče sta se čez dan po telefonu pogovarjala ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in iranski predsednik Hasan Rohani. "Rohani je zagotovil, da bo Iran ukrajinski skupini strokovnjakov omogočil dostop do vseh potrebnih podatkov," je po pogovoru sporočil kabinet Zelenskega.

Ukrajina je začrtala štiri mogoče scenarije za razlago nesreče, vključno z raketnim izstrelkom in terorizmom. Iranski preiskovalci so sporočili, da se je letalo vžgalo, še preden je padlo na tla.

Ukrajinski preiskovalci želijo zdaj preiskati kraj strmoglavljenja jugozahodno od Teherana.

Teheran ima pravico do vodenja preiskave, v praksi pa so po navadi poleg tudi proizvajalci letala, v tem primeru Boeing. Kadar koli je v nesrečo vpleteno ameriško podjetje, mora v preiskavi sodelovati tudi Agencija za varnost v prometu ZDA.

Ukrajinski predsednik Zelenski, ki je za danes razglasil dan žalovanja, je dejal, da bo izvedena "neodvisna in temeljita preiskava v skladu z mednarodnim pravom".

Na letalu je bilo največ državljanov Irana in Ukrajine, ki je za danes razglasila dan žalovanja. Med potniki je bilo tudi veliko mednarodnih študentov, ki niso imeli direktnih linij, ampak so se morali na primer v Kanado pripeljati prek Kijeva. Foto: Reuters
Na letalu je bilo največ državljanov Irana in Ukrajine, ki je za danes razglasila dan žalovanja. Med potniki je bilo tudi veliko mednarodnih študentov, ki niso imeli direktnih linij, ampak so se morali na primer v Kanado pripeljati prek Kijeva. Foto: Reuters

Na letalu družine, ki so obiskale svojce

Svojci 176 umrlih v letalski nesreči ukrajinskega letala v Iranu zahtevajo odgovore. Na letalu PS752, ki je bilo namenjeno v Kijev, je bilo med 167 potniki 63 Kanadčanov, 82 Irancev, 11 Ukrajincev in tudi vseh devet članov posadke. Štirje potniki so bili iz Afganistana in po trije iz Nemčije in Velike Britanije. Med umrlimi je bilo tudi 15 otrok.

Na letalu je bilo veliko družin, ki so med prazniki obiskale svojce, veliko potnikov je imelo dvojno državljanstvo, kar nekaj pa je bilo mednarodnih študentov. Ti namreč nimajo neposredne povezave, zato so imeli polet v Kanado prek Kijeva. Iran je zatrdil, da je bilo med žrtvami 147 Irancev, kar pomeni, da je imelo dvojno državljanstvo 65 potnikov.

Kaj se je zgodilo?

Nesrečo letala preiskujejo iranski in ukrajinski strokovnjaki

Letalska nesreča se je zgodila v času napetih odnosov med ZDA in Iranom, pravzaprav le nekaj ur po tem, ko je Iran neuspešno napadel dve ameriški oporišči v Iraku. Dokazov o tem, ali sta dogodka morebiti povezana, ni. Ukrajina je sporočila, da je bilo letalo novo in dan prej na rednem servisu. Prav tako je bila ekipa na krovu izkušena. Iranski mediji so pisali, da naj bi imelo letalo tehnično napako.

Ukrajinsko potniško letalo boeing 737, ki je le tri minute po vzletu s teheranskega letališča letelo proti zahodu, se je zaradi težave obrnilo v desno in bilo v trenutku strmoglavljenja na poti nazaj na letališče, je sporočila ukrajinska organizacija za civilno letalstvo (CAO).

"Letalo je izginilo z radarskih zaslonov v trenutku, ko je doseglo 2400 metrov višine. Pilot po radijski zvezi ni poslal nobenega sporočila o nenavadnih okoliščinah," so sporočili o prvih ugotovitvah preiskave in dodali, da je bilo po navedbah očividcev pred strmoglavljenjem na letalu opaziti ogenj.