Po ogledu razstave o pokolu v Srebrenici v Sarajevu je neka ženska poskuša nemško kanclerko poljubiti. Foto: Reuters
Po ogledu razstave o pokolu v Srebrenici v Sarajevu je neka ženska poskuša nemško kanclerko poljubiti. Foto: Reuters
Angela Merkel v BiH-u

Kot je poudarila, ima BiH evropsko perspektivo, a pod pogojem, da bodo njeni politiki resno dojeli priložnost, ki jo je ta država dobila z novo spodbudo EU-ja, katere cilj je pospešiti izvedbo reform. "BiH se spopada s težavami, ki jih je treba premagati, od njenega razvoja pa bo imela koristi tudi regija," je po srečanju s predstavniki političnega vodstva BiH-a v Sarajevu poudarila nemška kanclerka Angela Merkel.

Ob tem je izrazila zadovoljstvo z uveljavitvijo stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma BiH-a z EU-jem. Ta je, potem ko so ga podpisali že pred osmimi leti, junija končno stopil v veljavo. "Naslednji korak je začetek pogajanj o statusu kandidatke za članstvo v EU-ju," je dodala nemška kanclerka in namignila, da je prav Berlin lani dal pobudo, ki je dala spodbudo približevanju BiH-a EU-ju.

V Sarajevu se je najprej srečala s premierjem BiH-a Denisom Zvizdićem, nato pa še s člani tričlanskega predsedstva BiH-a. Zatem se je na razstavi v spomin žrtvam genocida srečala s predstavnicami združenja Matere Srebrenice.

Zahodni Balkan - regija miru
Spregovorila je tudi o 20. obletnici genocida v Srebrenici, ki bo v soboto. Kot je dejala, je potreben pogum, da se kaj takega v prihodnosti ne bi nikoli več ponovilo. "To pa je še en primer pomena evropske perspektive," je poudarila kanclerka. Po njenih besedah morajo vsi ubrati pot, na kateri bo imela mladina prihodnost, ki si jo zaslužil. Ob tem je izrazila upanje, da bo Zahodni Balkan postal regija, ki bo živela v miru.

Dotaknila se je tudi ruskega veta na resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov o Srebrenici in menila, da je to glasovanje pokazalo, da obstajajo različna stališča. Bistveno pa bi bilo, da bi se spomnili žrtev, spregovorili o preteklosti in pogledali v prihodnosti, je poudarila.

Obiskala tudi Tirano in Beograd
Angela Merkel sicer v Sarajevu zaključuje dvodnevno miniturneje po Balkanu. V sredo je obiskala Tirano in Beograd in jima obljubila podporo Nemčije na njihovi poti k EU-ju. Srbskemu premierju Aleksandru Vučiću pa je zagotovila, da je le še vprašanje časa, kdaj se bodo odprla prva poglavja v pogajanjih Srbije z EU-jem, saj naj bi si Beograd to zaslužil s svojo pripravljenostjo na kompromise v pogajanjih s Prištino.

Angela Merkel v BiH-u