Nemška kanclerka Angela Merkel je danes začela dvodnevno turnejo v treh balkanskih državah. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je danes začela dvodnevno turnejo v treh balkanskih državah. Foto: Reuters

Minibalkansko turnejo je začela v Tirani, kjer je v pogovoru z albanskim premierjem Edijem Ramo pohvalila Albanijo. Ta je po njeni oceni naredila velike korake pri približevanju k EU-ju, pri čemer ima podporo Nemčije. Nekoč zaprta in izolirana komunistična Albanija je leta 2009 postala članica Nata, lani pa je dobila status kandidatke za članstvo v EU-ju. Še vedno pa ostaja ena najrevnejših in najslabše razvitih držav v Evropi.

Merklova je dodala, da so se predstavniki v Tirani strinjali z nemškimi načrti, da Albanijo uvrstijo na seznam varnih držav, kar bo poenostavilo in pospešilo vračanje številnih prosilcev za azil iz Albanije, ki želijo priti do bogatih članic Evropske unije. "Strinjali smo se, da Albanija ni država, iz katere bodo prošnje za azil priznane," je povedala. Ob tem je spomnila, da lahko Albanci prihajajo zakonito delat v Nemčijo, ki ji primanjkuje ustrezne delovne sile.

Napredek Srbije
Kanclerka je nato obiskala v Beograd, kjer jo je na letališču sprejel srbski premier Aleksandar Vučić. "Lahko računate na podporo Berlina. Priznati je treba vaša prizadevanja, ki v preteklosti niso bila vidna. Le še vprašanje časa je, kdaj bodo odprta prva poglavja v pridružitvenih pogajanjih z Evropsko unijo," je dejala Merklova.

Po njenih besedah je srbski gospodarski program že pokazal pozitivne rezultate, članstvo Srbije v EU-ju pa bi zagotovilo mir na Zahodnem Balkanu.

Ob tem je izpostavila nedavne pogovore med Beogradom in Prištino, s čimer je po njenih besedah "Beograd pokazal pripravljenost na sprejemanje kompromisov, kar bo upoštevano pri odpiranju prvih pridružitvenih poglavij".

Nemška kanclerka je izpostavila, da obstaja "več razlogov, da ostanemo v stikih, saj vas želim opogumiti, da nadaljujete svoja prizadevanja". "Vemo, da je treba še veliko storiti. Novi izzivi za Srbijo so migracijski tokovi, saj preseljenci prek Grčije pridejo v Srbijo, ki je tako postala tranzitna država ... Še naprej se bomo pogovarjali tudi o tej temi." Po četrtkovih pogovorih s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem bo odpotovala še v Sarajevo.