Pašinjan bo na premierskem stolčku nasledil Serža Sarkisjana, ki je bil na tem položaju le 11 dni. Foto: Reuters
Pašinjan bo na premierskem stolčku nasledil Serža Sarkisjana, ki je bil na tem položaju le 11 dni. Foto: Reuters

Pašinjan, ki je prejšnji mesec organiziral poulične proteste v armenski prestolnici Erevan, je zagrozil z novimi protesti, če ne bi bil izvoljen.

Parlament je Pašinjana potrdil z 59 glasovi za in 42 proti, poroča Interfax.

Njegov prejšnji poskus, da bi se zavihtel na premierski stolček, je prejšnji teden propadel, ko je prejel le 45 od potrebnih 53 glasov, saj ga je blokirala vladajoča Republikanska stranka. Na volilni neuspeh je takrat odgovoril z novimi pozivi k protestu in državljanski nepokorščini.

Protesti odnesli Sarkisjana
42-letni karizmatični politik je izkoristil priložnost, da se zavihti na oblast, ko mu je uspelo javnost dodobra obrniti proti svojemu predhodniku, Seržu Sarkisjanu, ki je pred izvolitvijo za premierja že odslužil dva predsedniška mandata.

V času svojega predsednikovanja je Sarkisjan polpredsedniški sistem spremenil v parlamentarnega, po mnenju kritikov zato, da bi se izognil ustavno določeni omejitvi mandatov na čelu države.

Po 11 dneh protestov proti korupciji in nepotizmu v državnem vrhu je Sarkisjan prejšnji mesec odstopil z mesta predsednika vlade.

Več tisoč protestnikov se je na ulicah zbralo tudi danes, kjer so prek prenosa v živo na velikem zaslonu v središču Erevana spremljali razpravo v parlamentu. Če poslanci danes ne bi izvolili predsednika vlade, bi sledile predčasne parlamentarne volitve.