V rojstni vasi voditelja opozicije Nikola Pašinjana, ki je postal prvi obraz protestov, so se zbrali njegovi podporniki. Foto: Reuters
V rojstni vasi voditelja opozicije Nikola Pašinjana, ki je postal prvi obraz protestov, so se zbrali njegovi podporniki. Foto: Reuters
Armenci nadaljujejo s protesti proti vladajoči stranki

Proteste je sprožilo samovoljno utrjevanje na oblasti dolgoletnega predsednika Serža Sargsjana, ki je več kot desetletje zasedal položaj predsednika, nato pa je po potrditvi v parlamentu zasedel še mesto predsednika vlade.

V času mandata predsednika države je polpredsedniški sistem spremenil v parlamentarnega, po mnenju kritikov zato, da bi se izognil ustavno določeni omejitvi mandatov na čelu države.

V ponedeljek je zaradi množičnih protestov s premierskega položaja odstopil, njegova Republikanska stranka pa je na njegovo mesto začasno imenovala Karena Karapetjana, ki je kmalu po imenovanju pod pritiski protestnikov predlagal predčasne volitve 1. maja.

Pašinjan želi postati začasni premier
Vodja protestnikov, opozicijski poslanec Nikol Pašinjan je začasnega premierja Karapetjana pozval, naj odstopi in mu do predčasnih volitev prepusti oblast.

Vladajoča stranka je zahteve opozicije zavrnila in izrazila dvom o Pašinjanovi primernosti za položaj, vendar je sočasno sporočila, da za glasovanje o novem premierju 1. maja v parlamentu ne bo imenovala svojega kandidata.

Počakali bodo, da bodo do ponedeljka imenovani vsi kandidati, nato pa bodo odločili, koga bodo podprli, je iz stranke sporočil tiskovni predstavnik Eduard Šarmazanov in dodal, da so odločitev sprejeli v imenu ljudi.

Shod podpore Pašinjanu v rojstnem kraju
Nekdanji novinar Pašinjan, ki želi zasesti položaj, a nima zadostne podpore v parlamentu, je na zborovanju v svojem rodnem kraju Ijevan vztrajal, da morajo imeti vsi ljudje v državi enake pravice in priložnosti ter da je država po odstopu dolgoletnega predsednika Sargisjana obrnila nov list.

Armenci nadaljujejo s protesti proti vladajoči stranki