Glede gospodarskih posledic se Švedska komaj razlikuje od drugih evropskih držav, saj tudi za to državo napovedujejo slabšo gospodarsko napoved. Po napovedih naj bi gospodarstvo okrevalo šele leta 2023. Vodja švedskega združenja občin in regij Anders Knape je zato pozval vlado k finančni podpori najšibkejšim v vrednosti 100 milijonov kron (9,43 milijona evrov). Foto: Reuters
Glede gospodarskih posledic se Švedska komaj razlikuje od drugih evropskih držav, saj tudi za to državo napovedujejo slabšo gospodarsko napoved. Po napovedih naj bi gospodarstvo okrevalo šele leta 2023. Vodja švedskega združenja občin in regij Anders Knape je zato pozval vlado k finančni podpori najšibkejšim v vrednosti 100 milijonov kron (9,43 milijona evrov). Foto: Reuters

Od sredine aprila zaznavajo padec števila novih okužb, kljub temu se vrstijo kritike, da bi lahko vlada ukrepala prej. Švedska je do torka potrdila 27.272 primerov okužb, od tega je umrlo 3313 ljudi. Čez čas bo jasno, kakšne bodo posledice strategije švedske vlade, ki ni uvedla strogih ukrepov. Vlada v Stockholmu je sicer priznala nekaj napak in uvedla preiskavo učinkovitosti svoje strategije predvsem na področju varovanja starejših.

Mediji so bili kritični in so opozorili na število okuženih v domovih za starejše. Državi se sicer verjetno maščuje tudi privatizacija zdravstva, že v preteklosti so namreč izbruhnili škandali, da si stanovalci zasebnih domov ne morejo privoščiti primerne oskrbe in nege. Švedska ministrica za socialne zadeve Lena Hallengren je očitala upravam domov, da niso dovolj zaščitili oskrbovancev, obiskovalcev in zaposlenih.

Švedsko prebivalstvo je sicer do zdaj dobro upoštevalo smernice pristojnih, ne da bi vlada morala posredovati s sankcijami. V tujini so pozorno spremljali švedski način obvladovanja pandemije, ki za zdaj ne kaže hujših posledic kot v drugih državah. Od sredine aprila zaznavajo padec okužb kot tudi v številnih drugih evropskih državah, ki so bile ob strogih ukrepih huje prizadete. Vseeno v oči bode relativno visoka stopnja smrtnosti glede na potrjeno število okužb. Mediji vladi očitajo, da ji ni uspelo zaščititi ranljivih starejših.

15. junija bodo v celoti odprli mejo med Avstrijo in Nemčijo, že v sredo pa so sicer odprli nekaj dodatnih manjših mejnih prehodov. Foto: EPA
15. junija bodo v celoti odprli mejo med Avstrijo in Nemčijo, že v sredo pa so sicer odprli nekaj dodatnih manjših mejnih prehodov. Foto: EPA

Avstrija načrtuje tudi odprtje meje z drugimi sosedami

Pomoč Dunaja gostincem

Da bi pomagal ponudnikom gostinskih storitev znova postaviti se na noge, se je dunajski župan Michael Ludwig odločil prebivalcem avstrijske prestolnice razdeliti bone za obiske restavracij in barov. Ta bo za gospodinjstva z več člani vreden 50 evrov, za tiste, ki živijo sami, pa 25 evrov. Na svoj račun bo prišlo vseh 950.000 gospodinjstev na Dunaju, je na novinarski konferenci danes naznanil Ludwig. Bone bodo lahko v gostinskih obratih, ki znova začenjajo delati v petek, uporabili do konca septembra. Velja le ena omejitev: računa za alkoholne pijače z bonom ne bo mogoče plačati.

Avstrija bo 15. junija v celoti odprla mejo z Nemčijo, že od petka pa bodo na meji izvajali le še posamezne naključne preglede. V sredini marca je kot številne druge države zaradi zamejitve širjenja novega koronavirusa vzpostavila nadzor na meji in vstop dovolila le izjemoma z dokazilom o neokuženosti. Medtem so omilili ukrepe in vstop v državo dovolili tudi za obiske svojcev in dnevne migrante. Ob umirjanju razmer ob pandemiji se države počasi odpirajo, eden izmed razlogov je tudi prihajajoča turistična sezona. Odpiranje meje med Avstrijo in Nemčijo je v skladu z dvostopenjskim načrtom, ki ga podpira tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je naložil ministrici za zadeve EU-ja Karlone Edtstadler in zunanjemu ministru Alexandru Schallenbergu, naj skušata podobne dogovore o postopnem odpiranju mej skleniti tudi s preostalimi sosednjimi državami, pod pogojem, da imajo epidemijo pod nadzorom. Odpiranje mej je v skladu z geslom "toliko svobode kot mogoče, toliko omejevanja kot potrebno", ki mu sledi Avstrija. To je tudi v skladu s priporočili Evropske komisije, ki pripravlja načrt za odpiranje mej.

Glede na epidemiološko sliko, ki je pomemben dejavnik pri rahljanju ukrepov, bi lahko Avstrija že prej odprla meje s kakšnimi drugimi sosedami. Razmere v Nemčiji se namreč v primerjavi z Avstrijo in večino njenih drugih sosed poslabšujejo. Na tisoč prebivalcev imajo v Nemčiji dva primera okužb, ta vrednost je v Avstriji 1,8. Precej boljše so razmere vzhodno in južno od Avstrije, kjer imajo po manj kot en primer na tisoč prebivalcev. V Sloveniji je ta vrednost 0,7.

Pri APA-ju poudarjajo, da je med avstrijskimi sosedami epidemiološka slika najboljša na Slovaškem in v Sloveniji, saj dnevno zaznavata po manj kot deset primerov in se zdi, da je epidemija v zatonu. Opozarjajo pa, da ima Slovenija po njihovih podatkih še okoli 1100 trenutno okuženih, kar je podobno kot v Avstriji, ki ima štirikrat več prebivalcev.

Nemčija najprej odpravlja nadzor na meji z Luksemburgom

Nemčija bo od sobote postopoma odpravljala začasen nadzor na mejah, do popolne vrnitve v normalno stanje pa bo verjetno minilo še nekaj tednov, so napovedali na notranjem ministrstvu. Najprej bodo odpravili nadzor na meji z Luksemburgom, pripravljeni pa so odpraviti tudi nadzor na meji z Dansko, potem ko bo danska vlada končala pogovore s svojimi sosednjimi državami glede odprtja meja.

Na meji s Švico, Francijo in Avstrijo bo nadzor veljal do 15. junija, od takrat pa bo predvidoma dovoljeno prosto prečkanje meje, je napovedal nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer. Odločitev so sprejeli zaradi pozitivnega razvoja epidemiološke slike. Če se bo število okužb v sosednjih državah povečalo, bodo spet uvedli strožji nadzor. Orientirali se bodo po nemški strategiji, da nevarnost predstavlja, ko se potrdi več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh.

Dvotedenska karantena bo po predvidevanju ministrstva v prihodnje veljala le še za ljudi, ki so bili v tretjih državah, torej ne več na primer za Nemce, ki bodo prišli v domovino iz Francije. Morajo pa to odločitev sprejeti dežele. Nemčija je zaradi pandemije sredi marca zaprla svoje meje in vstop v državo dovolila le za izjeme, na primer dnevne migrante.

Italija sprošča ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev širjenja pandemije Foto: Reuters
Italija sprošča ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev širjenja pandemije Foto: Reuters

Italija: Številni lokali bodo vseeno ostali zaprti

V Italiji se bodo lahko prihodnji ponedeljek po več kot dveh mesecih znova odprle restavracije in bari, a okoli 400 gostinskih lokalov v Rimu bo ostalo zaprtih. Njihovi lastniki so se za to odločili zaradi strogih pravil za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki jih bodo morali od zdaj upoštevati. "Pod takimi pogoji preprosto ni mogoče začeti delati v ponedeljek. Določen odstotek lastnikov restavracij bo še naprej zagotavljal dostavo hrane na dom, a lokalov ne bodo odprli," je dejal lastnik restavracije v središču Rima Gianfranco Contini, pobudnik gibanja Glas prebivalcev Rima.

Poudaril je, da predpisanih ukrepov, kot je močno omejeno število miz, v 90 odstotkih lokalov ni mogoče izvesti: "Ne morete jesti s plastičnih krožnikov ali sodelovati z natakarji v rokavicah in z masko." Gostinstvo po njegovem ne pomeni le hrane, temveč tudi druženje in razpoloženje v lokalu. Lastniki restavracij upajo, da se bodo razmere kmalu izboljšale in da bodo ukrepi manj strogi. Skrbi jih tudi upad turistov iz tujine, ki so bili še februarja dokaj številni. "Središče Rima bo še dolgo ostalo mrtvo. Poleg lokalov bo ostalo zaprtih tudi veliko hotelov in trgovin," je dodal Contini.

Tudi v Benetkah se v ponedeljek več lokalov ne bo odprlo. Med njimi je tudi znani Harry's Bar, ki velja za zbirališče umetnikov. "Ukrepi, ki jih zahtevajo od nas, so nesmiselni in so jih uvedli ljudje, ki ne vedo ničesar o gostinstvu. Če bo ostalo tako, ne bom nikoli več odprl lokala," je dejal 88-letni lastnik bara Arrigo Cipriani. Pojasnil je, da je v lokalu med gosti nemogoče vzdrževati predpisano razdaljo dveh metrov: "Imamo dva 40 kvadratnih metrov velika prostora, v katerih je bilo običajno skupno okoli 90 ljudi. Po novih pravilih bi bil lahko v vsakem prostoru le po en gost."

Žarišče epidemije v Rusiji je prestolnica Moskva. Foto: Reuters
Žarišče epidemije v Rusiji je prestolnica Moskva. Foto: Reuters

Rusija: Kljub porastu okužb razmeroma nizka stopnja umrljivosti

V Rusiji, ki je postala novo žarišče pandemije, je število novih dnevnih okužb še vedno večje kot 10.000. V zadnjem dnevu so jih potrdili 10.028, poroča Guardian. Skupaj so do zdaj v največji državi na svetu zaznali 242.271 okužb. Večino novih primerov so ugotovili v Moskvi, ki jo je virus tudi najbolj prizadel, zato glavno mesto ostaja v karanteni najmanj do konca maja, medtem ko so sicer po državi začeli rahljati ukrepe.

Kljub porastu števila okužb pa je stopnja umrljivosti v Rusiji v primerjavi z drugimi evropskimi državami, ki jih je pandemija močno prizadela, manjša. V zadnjih 24 urah je za posledicami covida-19 umrlo 96 ljudi, skupno pa je do zdaj umrlo 2212 bolnikov. Po besedah oblasti je nizka stopnja umrljivosti posledica tega, da se je Rusija lahko učila iz izkušenj zahodne Evrope in se tako hitro odzvala, ko je izolirala potnike in ljudi iz tveganih skupin, preuredila bolnišnice za okužene, začela obsežna testiranja in uvedla karanteno okuženih. Oblasti pravijo, da so do zdaj opravile že skoraj šest milijonov testov, toda kritiki dvomijo o uradnih ruskih številkah.

V ponedeljek je britanska vlada objavila okviren načrt rahljanja ukrepov. Foto: Reuters
V ponedeljek je britanska vlada objavila okviren načrt rahljanja ukrepov. Foto: Reuters

Britanski BDP upadel za dva odstotka

V Združenem kraljestvu so v zadnjem dnevu potrdili 3403 okužbe z novim koronavirusom. Skupaj so jih do zdaj zaznali 226.463, umrlo pa je 32.692 bolnikov. Največ okužb so našteli v Angliji (137.940), na Škotskem jih je 13.763, v Walesu 11.573, na Severnem Irskem pa 4193.

Medtem je vlada objavila podatke, da se je britansko gospodarstvo v prvem četrtletju skrčilo za dva odstotka. Gre za največji padec BDP-ja po zadnjem četrtletju 2008. Marca, ko je vlada zaradi pandemije sprejela prve omejitvene ukrepe, je BDP upadel za 5,8 odstotka. Analitiki ob tem opozarjajo, da bodo rezultati za drugo četrtletje in morda tudi daljše obdobje lahko še bistveno slabši.

V Angliji so po sedmih tednih nekoliko zrahljali ukrepe. Številni so se tako lahko vrnili na delo, jim pa oblasti odsvetujejo uporabo javnega prevoza. Tisti, ki ga vendarle uporabljajo, morajo zakriti nos in usta. Od srede so v Angliji dovoljene tudi nekatere športne in druge dejavnosti na prostem.

Najstarejša Španka okrevala po okužbi z novim koronavirusom

113-letna Maria Branyas, ki je najstarejša Španka, je okrevala po okužbi z novim koronavirusom, poroča BBC. Na testu je bila pozitivna marca, ko je država tudi sprejela strogo karanteno. Po nekaj tednih izolacije je Maria uspešno okrevala, kot dodajajo, pa je imela le blage simptome. Branyasova se je leta 1907 rodila v Mehiki, nekaj let je preživela v San Franciscu, med prvo svetovno vojno pa se je z družino – oče je bil Španec – preselila v Katalonijo. Zdaj že dve desetletji živi v domu za ostarele v mestu Olot v bližini Girone.

Poljska 18. maja v sproščanje ukrepov

Na Poljskem se bodo 18. maja znova odprli lokali in restavracije, frizerski in kozmetični saloni. Notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da je vlada do 12. junija podaljšala nadzor na mejah. Mejo je sicer mogoče na kopnem prečkati na 42 določenih krajih, mejni nadzor pa je vzpostavljen tudi v štirih morskih pristaniščih in na 17 letališčih v državi. V državi so v zadnjem dnevu poročali o 180 novih okužbah, skupno so potrdili 17.062 okužb. Umrlo je še osem bolnikov s covidom-19, skupno 847.

Premier Mateusz Morawiecki je na novinarski konferenci napovedal tudi spremembe pravil v javnem potniškem prometu, ki bodo začele veljati 18. maja. Med drugim bo prevozna sredstva v javnem prometu lahko uporabilo več ljudi. Od 25. maja pa bodo začeli postopno odpiranje šol. V šole se bodo najprej vrnili dijaki, ki se pripravljajo na mature. Premier je še zagotovil, da se bo boj proti epidemiji novega koronavirusa nadaljeval in da območje Šlezije, kjer zadnje dneve zaznavajo več okužb, ne bo postalo rdeče območje.