Hekerji so pridobili podatke 9,7 milijona zavarovancev pri Medibank. Foto: Reuters
Hekerji so pridobili podatke 9,7 milijona zavarovancev pri Medibank. Foto: Reuters

Komisar avstralske zvezne policije Reece Kershaw je za hekerski napad na Medibank okrivil ohlapno povezano skupino kibernetskih kriminalcev, ki je po njegovih besedah verjetno odgovorna tudi za druge velike hekerske vdore po vsem svetu.

Kot je povedal Kershaw, so seznanjeni z imeni posameznikov, ki so odgovorni za vdor, a jih v tem trenutku ni želel imenovati.

"Kriminalci, vemo, kdo ste, poleg tega pa ima zvezna policija nekaj pomembnih uspehov, ko gre za izročitve prestopnikov v Avstralijo, da stopijo v pravosodni sistem," je dejal komisar na kratki novinarski konferenci in napovedal pogovore z ruskimi organi pregona glede posameznih hekerjev.

Rusko veleposlaništvo v Avstraliji še ni komentiralo komisarjevih napovedi pogovorov glede hekerskega vdora.

V četrtek so hekerji začeli na temnem spletu objavljati občutljive podatke strank Medibanka, ki so jih pridobili z vdorom v podatkovno bazo, potem ko se zavarovalnica ni pustila izsiljevati in ni želela plačati odkupnine.

Z vdorom v podatkovno bazo avstralske zdravstvene zavarovalnice Medibank so hekerji pridobili podatke skoraj deset milijonov njenih strank, med katerimi je tudi predsednik vlade Anthony Albanese.

Zavarovalnica je medtem sporočila, da so poleg zdravstvenih izvidov v roke kriminalcev prišli tudi njihovi rojstni datumi, telefonske številke in elektronski naslovi.