Prebivalci indijske države Džamu in Kašmir so bili sedem mesecev v komunikacijskem mrku. Foto: Reuters
Prebivalci indijske države Džamu in Kašmir so bili sedem mesecev v komunikacijskem mrku. Foto: Reuters

V državi Džamu in Kašmir je vlada za 4. in 5. avgust uvedla niz omejitev. 5. avgusta bo namreč minilo leto dni, odkar je indijska vlada odpravila 370. člen ustave, ki je večinsko muslimanski zvezni državi Džamu in Kašmir zagotavljal avtonomijo v vseh zadevah z izjemo zunanjih zadev, obrambe in komunikacij. Na območje je New Delhi takrat poslal tudi močne vojaške okrepitve in uvedel policijsko uro ter omejitve v komunikacijah.

Odprava omenjenega člena je tudi pomenila, da so lahko Indijci zunaj te države pridobili pravico tam posedovati nepremičnine. Kritiki pravijo, da bi lahko ta sprememba privedla do demografskega preoblikovanja, hindujsko nacionalistično vlado pa so obtožili, da želi vzpostaviti hindujsko večino na pretežno muslimanskem območju.

Indijska vlada je kot enega od razlogov za novo zaporo in preprečevanje množičnega zbiranja ljudi navedla tudi zamejevanje koronavirusa.

V naslednjih dveh dneh bo tako gibanje v javnosti v indijskem delu Kašmirja povsem omejeno. Izjeme so ljudje, ki opravljajo ključne storitve, kot je zdravstveno osebje, ki se bojuje proti covidu-19.

Umer Makbul, novinar v Kašmirju pod indijskim nadzorom, je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle dejal, policijska ura pomeni, da so oblasti na domovih zaprle šest milijonov ljudi, ne da bi njihove domove razglasile za zapore.

Kot je še opozoril, vladajoča indijska stranka Bharatija Janata Party (BJP) trdi, da so z odpravo člena 370 nevtralizirali separatiste, vlada v državi Džamu in Kašmir pa trdi, da je policijska ura potrebna zaradi protestov, ki jih načrtujejo separatisti in skupine, naklonjene Pakistanu. A Makbul dodaja, da sta si izjavi nasprotujoči in da laže bodisi centralna vlada bodisi vlada v državi Džamu in Kašmir.

Pred letom dni je bil Kašmir odrezan od preostanka Indije s pomočjo podobnega ukrepa in komunikacijskega mrka, oblasti pa so za več mesecev v hišni pripor zaprle več lokalnih voditeljev.

Prebivalci Kašmirja pod indijskim nadzorom so po sedmih mesecih mrka marca letos spet pridobili dostop do spleta in družbenih omrežij.