Odločitev vlade bo prizadela muslimansko manjšino. Foto: EPA
Odločitev vlade bo prizadela muslimansko manjšino. Foto: EPA

Kot je dejal minister, je razlog za prepoved burke "nacionalna varnost". Po njegovih besedah v preteklosti muslimanske ženske in dekleta "nikoli niso nosile burke". "To je znak verskega ekstremizma, ki se je pojavil nedavno. Vsekakor bomo to prepovedali," je dejal.

Minister Virasekera je dejal, da bodo islamske verske šole prepovedali, ker ne spoštujejo izobraževalne politike. "Nihče ne more odpreti šole in poučevati otrok, česar koli želi," je dejal.

Nošenje burke je bilo v pretežno budistični državi začasno prepovedano že leta 2019 po bombnih napadih islamskih skranežev na cerkve in hotele, v katerih je bilo ubitih več kot 250 ljudi.

Lani je na predsedniških volitvah zmagal Gotabaja Radžapaksa, ki je najbolj znan, da je kot obrambni minister zatrl večdesetletni upor na severu države. Pred volitvami je obljubljal zatrtje ekstremizmov.

Radžapaksi se sicer očita razširjeno kršenje človekovih pravic med vojno, kar sam zanika.

Do odločitve vlade glede burk in islamskih verskih šol prihaja po lanski odločitvi o obvezni upepelitvi žrtev covida-19, čemur muslimani, ki mrtve pokopavajo, nasprotujejo.

Letos so to zapoved oblasti umaknile po kritikah ZDA in mednarodnih organizacij za človekove pravice.