Odkar je januarja lani potekal 22-dnevni napad na Gazo, je Ban Ki Mun drugič obiskal to obubožano in opustošeno območje. Foto: EPA
Odkar je januarja lani potekal 22-dnevni napad na Gazo, je Ban Ki Mun drugič obiskal to obubožano in opustošeno območje. Foto: EPA
Izraelec
Pred Banovim obiskom je skupina izraelskih protestnikov zahtevala izpustitev izraelskega vojaka Gilada Shalita. Foto: Reuters
Odnosi med ZDA in Izraelom

Generalni sekretar Združenih narodov je prebivalcem Gaze zagotovil nadaljnjo podporo. Obiskal je tudi sosesko, ki je bil med izraelskim napadom pred 14 meseci popolnoma uničena. Zaradi blokade Izraela in Egipta je dovoz gradbenega materiala na to območje zelo omejen, zato je obnova porušenih stavb nemogoča.

Izrael je strogo blokado Gaze uvedel, potem ko je skrajno islamistično gibanje Hamas junija leta 2007 na tem območju prevzelo oblast.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se ne pusti prepričati, saj je ponovil, da se bo gradnja naselbin v vzhodnem Jeruzalemu nadaljevala, da pa se strinja s posrednimi pogajanji s Palestinci.

"Izberite pot nenasilja"
Južni Korejec Ban je poudaril, da je bilo zanj "mučno in žalostno" videti škodo, ki jo je povzročilo izraelsko bombardiranje, blokada pa ovira obnovo tudi programom Združenih narodov. "Moje sporočilo ljudem v Gazi je takšno: Združeni narodi vam bodo v tem težkem preizkusu stali ob strani," je spodbujal prebivalce.

Med kritiko izraelske politike je Ban posebej izpostavil nesmiselnost blokade, ki je po njegovem mnenju dosegla prav nasproten učinek, saj onemogoča zakonito trgovino, hkrati pa pospešuje tihotapljenje in pojav skrajnežev. Prebivalce Gaze je pozval, "naj izberejo pot nenasilja, palestinske enotnosti in mednarodne veljavnosti". Pozval je tudi k izmenjavi zapornikov.

Mitchell prihaja danes
Njegov dvodnevni obisk na Bližnjem vzhodu je namenjen spodbujanju obnovitve pogovorov med izraelsko in palestinsko stranjo, hkrati pa je tudi "uvod" v obisk posebnega ameriškega odposlanca za Bližnji vzhod Georgea Mitchella. Ta bi moral v regijo priti že v začetku tedna, obisk pa je prestavil na danes. Mitchell si bo prav tako prizadeval za to, da bi se med sprtima stranema začeli vsaj posredni pogovori.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa bo odpotoval v Washington, kjer se bo srečal z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, morda pa tudi s predsednikom Barackom Obamo.

Spopadi vzeli življenje najstnika
Med diplomatskimi dejavnostmi se nasilje na Zahodnem bregu sicer nadaljuje, saj je v soboto v spopadih Palestincev z izraelsko vojsko v Nablusu pod streli padel neki palestinski najstnik, še en pa je bil huje ranjen.

Izraelska vojska trdi, da je le odgovorila na nasilne nemire palestinskih mladeničev, ki so metali kamenje na judovske naseljence, a zatrdila, da nanje ni streljala, ampak jih je le skušala razgnati s solzivcem in slepimi naboji.

Odnosi med ZDA in Izraelom