Bandić naj bi bil resen protikandidat Ivu Josipoviću, uradnemu kandidatu SDP-ja. Foto: EPA
Bandić naj bi bil resen protikandidat Ivu Josipoviću, uradnemu kandidatu SDP-ja. Foto: EPA
Stipe Mesić
Naslednika Stipeta Mesića bodo Hrvati volili med božično-novoletnimi prazniki. Foto: EPA

"Sem običajen človek v službi malega človeka. Deset let sem to dokazoval v Zagrebu, zdaj sem naslednjih deset let to pripravljen kazati tudi vsej Hrvaški. Kandidiram, ker sem najboljši kandidat in bom zmagal," je nadaljeval Bandić in velikopotezno dodal, da njegov cilj ni en mandat, ampak kar dva. "Hrvaško želim preorati kot neutrudni konj."

Ugibanja o morebitni Bandićevi kandidaturi za naslednika Stipeta Mesića so se pojavljala nekaj mesecev, z njegovo objavo pa mu je v skladu s statutom največje opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) prenehalo članstvo, saj ima stranka svojega kandidata Iva Josipovića. "Zagreb ne bo izgubil župana, dobil bo hrvaškega predsednika," je izjavil na Sljemenu. Dodal je, da so ga v desetih letih pogosto napačno dojemali - levi so ga obtožili populizma, desni pa, da je salonski komunist. Napovedal je, da se bo 12. novembra odpravil na 35-dnevno hrvaško turnejo, ki jo bo začel v Iloku.

Vrniti mora člansko izkaznico
Bandić je komentiral tudi odnos s SDP-jem in njenim predsednikom Zoranom Milanovićem, od katerega je v sredo zahteval, naj mu za 90 dni zamrzne članstvo v stranki. V stranki so njegovo zahtevo zavrnili in se sklicevali na statut stranke, ki v omenjenem primeru pomeni avtomatično izključitev iz članstva.

"Mene ni mogoče metati iz SDP-ja, ker sem ustvarjal socialdemokracijo na Hrvaškem v najtežjem času. Ti, ki me želijo metati ven, so se vključili v SDP neposredno pred in po volitvah 2000," je izjavil Bandić. Dodal je, da on "živi socialdemokracijo", ter da bo ponosno čuval člansko izkaznico SDP-ja z redno številko dve.

V predsedniško bitko je vstopila tudi znana pevka Alka Vujica, ki bo kandidatka Zelene liste. "Danes je Hrvaška svobodna, sicer pa utrujena in oropana. Najslabše je to, da so jo uničili tisti, ki so prisegali na njeno ime. Potem, ko je še enkrat v zgodovini dala svoje sinove in ubranila svojo čast in meje, so na njen prestol prišli goljufi, ji začeli piti kri in jo poceni prodajati. Dragi moji sotrpini, doživite končno Hrvaško kot žensko, ki jo je treba rešiti iz rok zvodnika, ki jo prodaja za lastni dobiček," je izjavila. Vujica je pozvala vladajoče, naj odstopijo z oblasti, hkrati pa jih je obtožila, da so uničili hrvaško gospodarstvo. Kritizirala je tudi nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da je zapustil potapljajočo ladjo brez "kapitanske časti".

Že štirje mandati na čelu Zagreba
Bandić je še dejal, da niti na majskih lokalnih volitvah ni imel podpore vrha stranke, pa se je kljub temu že četrtič zavihtel na položaj zagrebškega župana. "Obstajajo realizirani in nerealizirani ljudje. Prvi so tisti, ki so veliko storili, drugi pa tisti, ki niso nič naredili, vedo pa vse," je komentiral Bandić svoj odnos z Milanovićem.

Na Hrvaškem je danes začel teči 12-dnevni rok, v katerem morajo vsi predsedniški kandidati zbrati najmanj 10.000 podpisov volivcev, da bi lahko tudi uradno vstopili v predsedniško kampanjo. Prvi krog predsedniških volitev bo 27. decembra, morebitni drugi pa 10. januarja prihodnje leto. V javnomnenjskih anketah za zdaj prepričljivo vodi uradni predsedniški kandidat SDP-ja Ivo Josipović.