Bersani bo moral v četrtek poročati predsedniku države Giorgiu Napolitanu o napredku v pogovorih o sestavi nove vlade. Foto: EPA
Bersani bo moral v četrtek poročati predsedniku države Giorgiu Napolitanu o napredku v pogovorih o sestavi nove vlade. Foto: EPA

"Naj bom jasen - pripravljen sem prevzeti ogromno odgovornost, vendar pa tudi druge prosim, naj jo nekaj vzamejo tudi nase," je po pogovorih s predstavniki parlamentarnih strank dejal Bersani in dodal, da si "le duševno bolan človek želi vladati Italiji".

Bersaniju se izteka čas za oblikovanje nove vlade, a podpore še vedno ni dobil, čeprav je upal, da bo med današnjimi pogovori vsaj koga prepričal o podpori programu nujno potrebnih reform v državi, vendar je naletel na gluha ušesa.

Program naj bi predvideval znižanje davkov in znižanje stroškov za politične stranke ter reformo zapletenega italijanskega volilnega sistema, ki ga številni krivijo za sedanji patpoložaj italijanske politike.

Mandatar je upal, da mu bo v gibanju 5 zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla uspelo na svojo stran dobiti vsaj kakšnega senatorja, da bi si tako zagotovil potrebno večino v senatu, a je bil odločno zavrnjen.

"Zanikam, da bi bili kakršni koli prebežniki v našem gibanju, enotno bomo glasovali proti Bersaniju," je zagotovil vodja gibanja Pet zvezd v senatu Vito Crimi. Bersani sicer ima tesno večino v poslanski zbornici, nima pa je v senatu.

Predčasne volitve vse bližje
Košarica Gibanja 5 zvezd je bila pričakovana, saj je Grillo že večkrat dejal, da ne bodo podprli nobene od dveh velikih strank, ki ju krivijo za gospodarsko krizo v četrtem največjem evropskem gospodarstvu.

Za zdaj Bersani še vedno zavrača pozive k oblikovanju koalicije z desno sredino pod vodstvom Silvia Berlusconija, ki je na volitvah za las zaostal za levo sredino.

Če Bersaniju ne bo uspelo sestaviti koalicije, bodo morali Italijani znova na predčasne volitve, kar pa pomeni še slabšanje položaja za državo, ki jo pestijo hude finančne in gospodarske težave skupaj z visoko brezposelnostjo.