Joe Biden. Foto: AP
Joe Biden. Foto: AP

"Predsednik Biden je potrdil neomajno podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti pred rusko agresijo, ki se nadaljuje na območju Donecka in Krima," je po pogovoru sporočila Bela hiša. Zelenski pa je tvitnil, da Ukrajina ceni podporo ZDA, saj je partnerstvo z Ameriko ključnega pomena za Ukrajince.

Biden je v pogovoru poudaril, da je Washington zavezan oživitvi strateškega partnerstva med državama ter da sta nadaljevanje reform in boj proti korupciji v Ukrajini osrednjega pomena za ukrajinske evroatlantske težnje.

Zelenski s Trumpom leta 2019. Foto: AP
Zelenski s Trumpom leta 2019. Foto: AP

Zelenski je leta 2019 zavrnil pritisk takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj uvede preiskavo zaradi korupcije proti Bidnu, ki so mu ankete že takrat napovedovale, da ima med vsemi demokrati največ upanja, da na volitvah novembra 2020 premaga Trumpa. Trump si je zaradi pritiska na Zelenskega prislužil prvo od dveh ustavnih obtožb.

Ameriške enote "v stanju pripravljenosti"

Nova Bidnova vlada se je vrnila k popolni podpori Ukrajini glede ruske priključitve polotoka Krim in separatističnih teženj proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine.

Ukrajini sta podporo ta teden izrazila že ameriški državni sekretar ZDA Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin. State Department je ostro obsodil "ruska agresivna in provokativna dejanja na vzhodu Ukrajine".

New York Times je poročal, da so ameriške enote v Evropi povišale svoj status pripravljenosti zaradi premikov ruskih enot ob meji z Ukrajino.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je pred pogovorom Bidna in Zelenskega novinarjem dejal, da zahodna mobilizacija vojske v pomoč Kijevu nedvomno zaostruje napetosti, kar bo zahtevalo dodatne ukrepe Rusije.