Foto: Reuters
Foto: Reuters

Priljubljeni radijski voditelj je Bidna spraševal, kaj vse bo storil za temnopolte oziroma zakaj naj glasujejo zanj kot demokrata, čeprav so temnopolti v zadnjih desetletjih redno volili demokrate in od tega nimajo veliko.

Biden mu je odgovoril, naj ga ne lomi in naj pogleda njegovo politično kariero do danes. Voditelj je Bidnu očital tudi, da razmišlja o beli senatorki Amy Klobuchar kot svoji podpredsedniški sokandidatki in ga spomnil, da so mu temnopolti v Južni Karolini rešili kariero, zato nekaj pričakujejo v zameno.

77-letni Biden je že prej obljubil, da bo imenoval prvo temnopolto vrhovno sodnico, med oddajo pa je zagotovil, da ima na seznamu možnih podpredsedniških kandidatk tudi veliko temnopoltih žensk.

Biden je nato želel končati intervju, pri čemer se je skliceval na obveznosti svoje žene, pred koncem pa je voditelju v pogovornem jeziku navrgel, da če ima res težave pri odločitvi, ali je zanj ali za republikanca Donalda Trumpa, potem ni črn.

Sorodna novica "Biden je bil na napačni strani zgodovine v skoraj vseh vprašanjih"

Bidna so že kritizirali republikanci, oglasili so se tudi temnopolti voditelji in ga opozorili, da njihovi glasovi niso zagotovljeni, zato je nekdanji podpredsednik nemudoma gasil požar pri Temnopolti gospodarski zbornici ZDA.

"Ne bi smel biti tak pametnjakovič. Nihče ne bi smel voliti za katero koli stranko na osnovi rase, vere ali rodu," je v opravičilu med na hitro sklicano telekonferenco s člani Temnopolte gospodarske zbornice ZDA povedal Biden.

V Bidnovem taboru so poskušali dodatno pojasniti, da je bila izjava izrečena na koncu intervjuja, ko sta se z voditeljem že šalila in zbadala.

Biden ima podporo temnopoltih volivk in volivcev

Biden se glede glasov temnopoltih volivcev počuti udobno, saj je bil podpredsednik pri prvem temnopoltem predsedniku Baracku Obami, temnopolti volivci pa so ga praktično dvignili od mrtvih na strankarskih volitvah v Južni Karolini, kamor je prišel z usihajočo kampanjo in velikim zaostankom za Berniejem Sandersom.

Anketa Univerze v Quinnipiacu, objavljena ta teden, po poročanju BBC-ja kaže, da ima Biden med temnopoltimi volivci kar 81-odstotno podporo, medtem ko je ta podpora za Trumpa le triodstotna.

Zmaga v Južni Karolini je bila za Bidna prelomna, njegovo nominacijo za predsedniškega kandidata je treba tako le še potrditi na konvenciji stranke.