Torkove volitve v Arizoni. Zaradi širjenja novega koronavirusa so sicer v več zveznih državah že napovedali zamik strankarskih volitev. Foto: Reuters
Torkove volitve v Arizoni. Zaradi širjenja novega koronavirusa so sicer v več zveznih državah že napovedali zamik strankarskih volitev. Foto: Reuters

Na Floridi je po večini preštetih glasov osvojil 62 odstotkov glasov, Sanders jih je prejel 23 odstotkov, v Illinoisu 59 odstotkov (Sanders 36 odstotkov), in tudi v Arizoni kaže na veliko razliko v prid nekdanjemu ameriškemu podpredsedniku.

Največjo težo ima zmaga na Floridi, s katero je pridobil 219 delegatskih glasov. Za osvojitev predsedniške nominacije jih potrebuje 1.991. Novi koronavirus je nekoliko zmanjšal pričakovano volilno udeležbo na sam dan volitev in nekaj volišč na Floridi se ni odprlo. Vendar pa so številni volili po pošti že predčasno. Iz Arizone poročajo, da je bila volilna udeležba po pošti celo večja kot tista leta 2016 na dan strankarskih volitev. Bidnova zmaga ni bila vprašljiva med drugim zato, ker Sanders ni imel podpore latinskoameriških volivcev na Floridi, predvsem izseljencev s Kube, ker je posredno pohvalil komunistični režim pokojnega Fidela Castra zaradi razvoja izobraževalnega sistema.

Na predsedniških volitvah 2016 je zdajšnji predsednik Donald Trump na Floridi zmagal z 1,2-odstotno točko prednosti pred Hillary Clinton.

Po precej slabem začetku je Biden v zadnjih tednih po zmagi v Južni Karolini močno pospešil svojo kampanjo, pred torkovimi volitvami je zmagal na demokratskih strankarskih volitvah v 16 od 21 držav.

78-letnemu Bidnu se vse bolj nasmiha demokratska predsedniška nominacija. Foto: Reuters
78-letnemu Bidnu se vse bolj nasmiha demokratska predsedniška nominacija. Foto: Reuters

Kaj je pretehtalo?

Večina volivcev je, kot kažejo javnomnenjske raziskave, ki so jih izvedli na voliščih, za Bidna glasovala, ker menijo, da ima več možnosti za zmago proti Trumpu. Na Floridi jih je tako menilo tri četrt. Da ima boljše možnosti proti Trumpu Sanders, jih meni le petina.

Kot navaja BBC, starejši volivci prej podpirajo Bidna kot Sandersa. Skoraj polovica Floridčanov meni, da so Sandersova stališča preveč liberalna.

Biden je v videonagovoru iz domačega Wilmingtona, – zaradi širjenja novega koronavirusa so odsvetovana vsa javna druženja –, posebej nagovoril podpornike senatorja iz Vermonta. "Naj mladim volivcem, ki vas navdihuje senator Sanders, povem, da vas slišim, vem, kaj je na kocki, in vem, kaj moramo narediti."

V svojem nagovoru se je najbolj osredinil na zajezitev širjenja novega koronavirusa pod ZDA, v zelo združevalnem tonu je dejal: "Novemu koronavirusu ni mar, ali ste demokrat ali republikanec. V tem smo vsi skupaj."

Tudi Sanders je imel videonagovor, v katerem pa ni govoril o prihodnosti svoje kampanje, temveč se je posvetil predvsem krizi ob širjenju novega koronavirusa. Nanizal je vrsto predlogov, kako se spopasti s pandemijo, katerih vrednost je ocenil na okoli dve milijardi dolarjev.

BBC-jev dopisnik Anthony Zurcher meni, da so torkove zmage "zacementirale" Bidnovo predsedniško nominacijo. Sanders bi moral dobro razmisliti, kako dolgo želi ostati v tem boju, četudi ima več kot dovolj finančnih sredstev za nadaljevanje kampanje, je zapisal Zurcher.

V Ohiu niso volili

Voliti bi morali tudi v Ohiu, vendar je guverner Mike DeWine zaprl volišča zaradi koronavirusa.