Položaj je zaupal šefu kabineta sveta za nacionalno varnost Bele hiše Yohannesu Abrahamu.

V četrtek in petek je na 45. obletnico formalnih vezi med ZDA in združenjem potekalo prvo srečanje voditeljev Aseana v Washingtonu. Pred leti jih je gostil predsednik Barack Obama, vendar v Kaliforniji.

Biden je dejal, da je utrjevanje vezi med ZDA in Aseanom v osrčju njegove zunanje politike, pri čemer si ZDA želijo indijsko-pacifiške regije, ki je svobodna, odprta, stabilna in cvetoča ter tudi odporna in varna.

V Washington so prišli voditelji Bruneja, Kambodže, Indonezije, Laosa, Malezije, Singapurja, Tajske in Vietnama, ni pa bilo voditeljev Mjanmara zaradi lanskega državnega udara in Filipinov, kjer poteka predsedniška tranzicija po volitvah. Filipine je zastopal zunanji minister.

ZDA so vrh pripravile za utrjevanje svojega vpliva v regiji nasproti širjenju vpliva Kitajske. Biden je na začetku vrha ob svečani večerji v Beli hiši napovedal, da bodo ZDA državam Aseana namenile dodatnih 150 milijonov dolarjev pomoči, od tega 60 milijonov za pomorsko varnost in 15 milijonov za boj proti koronavirusu.

V Regijo bodo napotile ladje ameriške obalne straže za pomoč pri pregonu nezakonitega kitajskega ribolova.

Kitajska je medtem lani novembra Aseanu obljubila 1,5 milijarde dolarjev pomoči.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je dejala, da bodo ZDA ostale v jugovzhodni Aziji še več generacij, in poudarila pomen ohranjanja proste plovbe, ki jo po trditvah ZDA Kitajska ovira. Ne Harrisova ne Biden Kitajske sicer neposredno nista omenjala.

Na dnevnem redu je bila tudi ruska agresija proti Ukrajini, vendar Američanom sogovornikov ni uspelo prepričati v skupno obsodbo Rusije in sankcije. Sklepna izjava vrha pravi, da udeleženci ponovno potrjujejo spoštovanje suverenosti, politične neodvisnosti in ozemeljske celovitosti držav.

Od desetčlanske skupine je doslej le Singapur sprejel sankcije proti Moskvi, Vietnam, Mjanmar in Laos pa so odvisni od ruske oborožitve. Indonezija je v izjavah previdna, Filipini so odkrito zavrnili sankcije, bolj ali manj nevtralna pa ostaja Tajska. Indonezija trenutno predseduje skupini držav G20 in zavrača ameriške pozive za izključitev Rusije.

Oviro boljšim odnosom predstavlja tudi ameriška preiskava proizvodnje sončnih celic v Maleziji, Tajski, Kambodži in Vietnamu. Ameriški proizvajalci trdijo, da se Kitajska izogiba višjim carinam s tem, da v omenjenih državah sestavlja svoje proizvode, ki jih potem od tam izvažajo v ZDA.

Preiskava ministrstva za trgovino ZDA lahko privede do višjih carin, kar ni po volji niti ameriškim zagovornikom čiste energije.

Biden prihodnji teden potuje na Japonsko in v Južno Korejo, kjer se bo srečal tudi z voditelji Avstralije in Indije.