'Molitev za mučeništvo islamskega naroda je dolžnost in obveza,' piše na plakatu ob bin Ladnovi podobi v Pakistanu. Foto: Reuters
'Molitev za mučeništvo islamskega naroda je dolžnost in obveza,' piše na plakatu ob bin Ladnovi podobi v Pakistanu. Foto: Reuters
Televizija
Američani preučujejo, kaj se skriva na posnetkih in v računalnikih, zaseženih v Abotabadu. Foto: EPA

Skoraj dva tedna po njegovi smrti na dan prihajajo nove in nove podrobnosti o tem, kaj je "terorist številka 1" imel v svoji hiši v Abotabadu. Kot je dejal ameriški uradnik, so specialci med akcijo zasegli tudi avdioposnetek, ki naj bi ga bin Laden posnel le nekaj dni pred smrtjo.

Gadafija je sovražil
V njem je podprl vstajo arabskega ljudstva v Egiptu in Tuniziji, presenetljivo pa je, da niti z besedo ni omenjal dogodkov v Libiji, Jemnu, Siriji in drugod. Po poročanju CNN-a se zdi to precej presenetljivo, zato so posnetek označili za "zmeden". Čudijo se namreč, da se je bin Laden nenadoma pridružil množicam, ki so zahtevale večje svoboščine in politične spremembe, hkrati pa bi pozabil omeniti toliko držav, ki so se znašle v tem položaju.

Ugibajo predvsem, zakaj ni jasno podprl upora ljudstva proti dolgoletnemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, človeku, ki ga je bin Laden menda sovražil. "Nenavadno je tudi, da ni z besedami skušal navdihniti Al Kaide v islamskem Magrebu," dodaja ameriški uradnik, ki je želel ostati neimenovan.

Ljudje videli, da obstaja druga pot
Protesti v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu naj bi namreč teroristično organizacijo Al Kaida precej oslabili, saj je nezadovoljna mladina spoznala, da lahko svoje cilje doseže tudi na drugačen, demokratičen način. "Revoluciji v Tuniziji in v Egiptu ter protesti v drugih državah, ki bodo slej ko prej pripeljali do obsežnih reform, za Al Kaido predstavljajo velik korak nazaj, saj na laž pozdravljajo njeno prepričanje, da se lahko avtoritarnih vlad znebi le z ekstremističnim nasiljem," je v začetku marca dejal ameriški obrambni sekretar Robert Gates.

V zaseženi dokumentaciji so tudi bin Ladnova pisma, v katerih je zapisal, da si želi, da bi ameriškega predsednika Baracka Obamo ubili. Po posanju britanskega Daily Maila naj bi Obamo ubili med predvolilno kampanjo za predsedniške volitve. Bin Laden naj bi naravnost sovražil Obamo. Na videoposnetku, ki so ga našli v njegovi hiši, se vidi vodjo Al Kaide, kako je vsakič, ko se je na televiziji pojavil ameriški predsednik, zamenjal kanal.

V hiši, natančneje v leseni škatli v njegovi spalnici, pa so našli tudi precejšnjo zbirko pornografskega materiala, a ni znano, komu je pripadal. V skrivališču so namreč poleg bin Ladna živeli tudi njegov sin in dva moška kurirja. Američani želijo s tem podatkom predvsem spodbuditi dvom njegovim gorečim pristašem o tem, da je bil bin Laden dostojanstvena in plemenita oseba.

Američani so poleg tega zasedli tudi na roko napisan dnevnik, pet računalnikov in deset trdih diskov. Vse stvari zdaj preučuje posebna Cijina ekipa.