Javljanje Karmen W. Švegl iz Izraela o Bližnjem vzhodu

"Odločili smo se ju izpustiti iz humanitarnih razlogov in slabega zdravstvenega stanja ... Kljub temu ju sovražnik v petek ni želel prevzeti," je sporočil tiskovni predstavnik brigad Al Kasam Abu Ubajda, ki je še pojasnil, da so ju izpustili ob posredovanju Egipta in Katarja.

V petek je Hamas prav tako iz humanitarnih razlogov izpustil ameriški talki Judith in Natalie Raanan, ki sta bili zajeti v kibucu Nahal Oz na jugu Izraela. Izpuščeni talki so sprejeli na meji z Gazo in so ju prepeljali v izraelsko vojaško oporišče v osrednjem delu države.

Izraelski medij I24 ob sklicevanju na vire v Gazi medtem poroča, da potekajo pogovori o izpustitvi še 50 talcev z dvojnimi državljanstvi. Tudi tu naj bi posredoval Katar, predstavniki Rdečega križa pa naj bi že bili na poti, da sprejmejo talce, navaja britanski The Guardian.

Hamasovo ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih najmanj 5087 Palestincev, med njimi 2055 otrok, medtem ko jih je bilo ranjenih 15.273.

Samo v zadnjih 24 urah je bilo v izraelskem bombardiranju palestinske enklave ubitih 436 ljudi, med njimi 182 otrok, pri čemer je bilo največ ubitih na jugu Gaze, kamor je izraelska vojska pozvala prebivalce, naj se umaknejo in zapustijo severni del območja.

Izraelski vojaki izvajajo vpade v Gazo, kjer skušajo "uničiti teroristične celice Hamasa" in iščejo informacije o 222 zajetih talcih. V Gazo je medtem prišel tretji humanitarni konvoj pomoči.

Izraelska vojska je Gazo začela bombardirati po presenetljivem napadu palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela, v katerem je bilo ubitih najmanj 1400 izraelskih in tujih državljanov.

Razdejanje v Gazi po izraelskem napadu. Foto: Reuters
Razdejanje v Gazi po izraelskem napadu. Foto: Reuters

Izraelci izvajajo akcije v Gazi

Izraelska vojska (IDF) je ponoči znova napadla cilje v Gazi, v 24 urah je zadela 320 ciljev.

Palestinske oblasti trdijo, da IDF brez opozorila obstreljuje naseljena območja. Čez noč je bilo 60 zračnih napadov usmerjenih tudi na t. i. varno območje v Kan Junisu na jugu Gaze, kamor je Izrael napotil civiliste s severnega dela. Najbolj intenzivnega obstreljevanja je sicer še vedno deležen severni del Gaze.

Izraelski vojaki ob tem v manjših skupinah izvajajo operacije znotraj območja Gaze, kjer naj bi poskušali "uničiti teroristične celice gibanja Hamas" pred začetkom obsežnejše kopenske ofenzive, je sporočil predstavnik izraelskih sil Daniel Hagari. Ob tem iščejo tudi informacije o skupno 222 talcih, ki jih zadržuje Hamas. Pojasnil je, da je trajalo nekaj časa, da so potrdili njihovo število, ker je med njimi tudi "precej" tujih državljanov.

Oglašanje Karmen W. Švegl s severa Izraela

Izrael: Preprečili smo raketni napad iz Libanona

Na Zahodnem bregu sta bila v begunskem taborišču Džalazone blizu Ramale ubita dva Palestinca. Izraelska vojska je ob tem raketirala tudi cilje na jugu Libanona. Iz IDF-ja so ob tem sporočili, da so uničili oporišče oboroženega šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu in s tem domnevno preprečili raketni napad na izraelsko mesto ob meji z Libanonom. Zaradi strahu pred napadi Hezbolaha so izraelske oblasti odredile novo evakuacijo več naselij na severu države.

Od začetka oktobra je v spopadih na libanonski strani umrlo 29 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi civilisti. Med njimi je bil tudi novinar agencije Reuters. Izraelska vojska pa je poročala o štirih smrtnih žrtvah, vključno s tremi vojaki.

Nov pogovor Bidna in Netanjahuja

Biden in Netanjahu sta v telefonskem pogovoru potrdila, da bo "kritična pomoč v Gazo še naprej prihajala". Biden je ob tem pozdravil prva dva konvoja humanitarne pomoči, ki sta konec tedna prečkala mejo z Gazo in s katerima so Palestinci dobili osnovne potrebščine. Biden in Netanjahu sta razpravljala tudi o prizadevanjih za izpustitev vseh izraelskih talcev, ki jih zadržuje Hamas, ter o odhodu ameriških državljanov in drugih civilistov, ki želijo zapustiti Gazo.

Posledice izraelskega napada na mesto Kan Junis v Gazi. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na mesto Kan Junis v Gazi. Foto: Reuters

Ameriški mediji ob tem poročajo, da je Biden pozval Izrael, naj odloži začetek kopenske operacije v Gazi in tako omogoči več časa za osvoboditev talcev, za odhod tujih državljanov iz Gaze in omogočanje dostopa do nujno potrebne humanitarne pomoči za prebivalce te oblegane palestinske enklave. Poleg tega naj bi si oblasti v ZDA po navedbah časopisa New York Times želele zagotoviti več časa za zaščito ameriških interesov na območju, saj po začetku izraelske kopenske ofenzive na Gazo pričakujejo zaostrovanje razmer tudi v okoliških državah in okrepljene napade različnih oboroženih gibanj, kot je denimo libanonski Hezbolah, ki ga podpira Iran.

Voditelji ZDA, Nemčije, Kanade, Italije, Francije in Združenega kraljestva pa so v nedeljo v skupni izjavi vnovič potrdili svojo podporo Izraelu, hkrati pa ga pozvali k spoštovanju mednarodnega prava in zaščiti civilistov.

Pogled na Gazo iz Izraela. Foto: AP
Pogled na Gazo iz Izraela. Foto: AP

"Končni cilj je razpustitev Hamasa"

V pogovoru za BBC sta predstavnika izraelske vojske drugače odgovorila na vprašanje, kdaj bi lahko izraelska vojska začela kopensko ofenzivo na Gazo. Podpolkovnik Peter Lenner je dejal, da bo to odvisno od tega, ali bo gibanje Hamas izpustilo izraelske talce. "Če se bomo odločili za kopensko ofenzivo, se bo zgodila v najboljšem operativnem času," je dejal. Podpolkovnik Jonathan Conricus pa je povedal, da se bo "vojna končala", če se bo Hamas vdal in izpustil talce. Če pa se predstavniki gibanja za to možnost ne bodo odločili, "bomo verjetno morali vstopiti v Gazo in stvari opraviti", je dejal. "Končni cilj te vojne je razpustitev Hamasa do te mere, da nikoli več ne bo mogel ogroziti nobenega izraelskega civilista," je še dodal.

Conricus je še dodal, da je "z moralo ljudi, ki ne morejo podpirati Izraela v njegovi vojni proti Hamasu, nekaj zelo narobe". "Stvari so zelo jasne. Mi nismo agresorji, nismo začeli te vojne. Nismo šli v njihove skupnosti in odpeljali žensk in otrok. Zdaj se samo branimo. Če se s tem ne morete strinjati, mislim, da je z vašo moralo nekaj zelo narobe."

Dim ob meji med Izraelom in Libanonom. Foto: Reuters
Dim ob meji med Izraelom in Libanonom. Foto: Reuters

Izraelski obrambni minister Joav Galant je dejal, da bi lahko spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas trajali še več mesecev, končni cilj Izraela pa je uničiti Hamas. "Kar zadeva operativne vidike, izraelske vojske na koncu ne bo ustavilo nič. To je kombinacija dveh stvari – naših zračnih zmogljivosti in manevrov na tleh. To bi morala biti naša zadnja operacija v Gazi iz preprostega razloga: ker v njej ne bo več Hamasa," je zatrdil. Ob tem je kot naslednjo fazo omenil že nekaj časa pričakovano kopensko operacijo, ki naj bi "prišla kmalu".

V tretjem konvoju 40 tovornjakov pomoči

Na območje Gaze je medtem iz Egipta prispel nov konvoj pomoči. Več kot deset tovornjakov je prečkalo mejni prehod Rafa, čez katerega je že konec tedna nujne življenjske potrebščine v oblegano palestinsko enklavo prepeljalo skupno 34 tovornjakov.

Gre za tretji konvoj, ki prinaša nujno potrebno pomoč na območje Gaze. Skupno naj bi bilo v zadnjem konvoju 40 tovornjakov, a ni še jasno, ali bodo lahko mejo vsi prečkali danes. Pošiljke pomoči so prispevali Egipt, številne tuje države in mednarodne organizacije.

V državo je doslej po navedbah egiptovskih oblasti prispelo že 27 letal, ki so skupno dostavila več sto ton pomoči. V soboto je na območje prispelo prvih 20 tovornjakov s pomočjo, v nedeljo jih je sledilo še 14.

Številni opozarjajo, da gre glede na dejanske potrebe ljudi na območju, na katerem živi več kot dva milijona ljudi, za zelo majhne količine. Po podatkih Združenih narodov bi bilo za osnovno preskrbo prebivalstva, ki je bilo že pred uvedbo izraelske blokade v pretežni meri odvisno od pomoči, potrebnih 100 tovornjakov dnevno.

Sorodna novica Borrell: Zunanji ministri EU-ja se zavedajo potrebe po humanitarni prekinitvi spopadov

"Nemogoča" evakuacija bolnišnic

Izrael je pred dnevi vsem Palestincem, ki živijo v severnem delu Gaze, tudi bolnišnicam, ukazal evakuacijo na jug enklave. Vendar je ta naloga "skoraj nemogoča", je dejal predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević in spet pozval Izrael, naj premisli o tem ukazu.

"Tam so bolniki, ki jih preprosto ni mogoče premakniti, veliko jih je na mehanskih ventilatorjih, novorojenčki so v inkubatorjih, ljudje so v nestabilnem stanju in zelo težko jih je premakniti," je povedal za BBC. "Izrael pozivamo, naj vnovič prouči ta ukaz," je dejal.

Jašarević je še dodal, da so v Gazo na mejnem prehodu Rafa nedavno pripeljali štiri tovornjake z zdravniškim materialom in zdravili za kronične bolezni, "vendar to še zdaleč ni dovolj". Povedal je, da je na egiptovski strani meje pripravljenih še več tovornjakov, vendar varnostne razmere dobave v Gazo ne omogočajo.

Zasedanje zunanjih ministrov EU-ja