Takrat še zunanji minister Lapid (levo) na obisku pri Cavusogluju v Ankari. Foto: EPA
Takrat še zunanji minister Lapid (levo) na obisku pri Cavusogluju v Ankari. Foto: EPA

"Sprejeta je bila odločitev, da se raven odnosov med državama ponovno dvigne na raven polnih diplomatskih vezi ter da se vrnejo veleposlaniki in generalni konzuli obeh držav," so sporočili iz Lapidovega urada.

Predsednik vlade je diplomatski preboj označil za pomembno pridobitev za stabilnost v regiji in pomembno gospodarsko sporočilo za izraelske državljane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija bo še naprej podpirala Palestince

Turške oblasti so sporočile, da do normalizacije prihaja na pobudo Izraela po medsebojnih prizadevanjih. Opozorili pa so, da to ne pomeni, da bodo opustili podporo Palestincem. "Pomembno je, da se naša sporočila o palestinskem vprašanju prenašajo neposredno prek veleposlanika," je poudaril turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Ponovna vzpostavitev stikov sledi večmesečnim dvostranskim prizadevanjem za izboljšanje odnosov med državama, ki so se začela z obiskom izraelskega predsednika Isaaca Herzoga v Ankari in nadaljevala z obojestranskimi obiski zunanjih ministrov. Herzog je bil tudi prvi izraelski predsednik, ki je po desetih letih obiskal Turčijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Krhanje odnosov po letu 2008

Odnosi so se začeli krhati leta 2008 po izraelski vojaški operaciji v Gazi. Dokončno so zamrli po izraelskem napadu na turško ladjo, v katerem je umrlo deset civilistov. Turška ladja je bila del flote, ki je leta 2010 skušala prebiti blokado in v Gazo prepeljati humanitarno pomoč.

Sporazum iz leta 2016, ki je predvideval vrnitev veleposlanikov, je v letih 2018 in 2019 propadel, saj so izraelske sile med protesti na meji ustrelile več kot 200 prebivalcev Gaze, ki so protestirali proti odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu.

Izrael krepi vezi

Izrael skuša v zadnjem času izboljšati odnose s tekmeci v regiji. Pred dvema letoma so s t. i. Abrahamovim sporazumom normalizirali odnose z Bahrajnom, Združenimi arabskimi emirati in Marokom, hkrati si prizadevajo tudi za boljše odnose z Egiptom in Savdsko Arabijo.