Rubymar. Foto: Reuters
Rubymar. Foto: Reuters

Tovorno ladjo v britanski lasti Rubymar, ki je bila na poti iz Združenih arabskih emiratov v Bolgarijo, so hutijevci napadli 19. februarja v Adenskem zalivu. Posadko so kmalu po napadu evakuirali v Džibuti, iz plovila pa je začelo odtekati gorivo, zaradi česar je v morju nastal velik naftni madež. Plovilo je bilo po napadu zapuščeno 12 dni, narejeni pa so bili načrti, da bi ga poskusili odvleči v varno pristanišče.

Ladja je po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) med napadom prevažala več kot 41.000 ton gnojila, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Jemenske oblasti so posvarile pred okoljsko katastrofo, ki bi lahko sledila. Programski direktor organizacije Greenpeace na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki Julien Jreissati je pojasnil, da bi lahko gnojilo (amonijev nitrat) v morju pomembno vplivalo na morske ekosisteme.

Rubymar je, kot poroča Guardian, prva ladja, ki je bila popolnoma uničena kot del kampanje upornikov proti izraelski vojni proti Hamasu v Gazi. Hutijevci so poleg ladje Rubymar pred obalo Jemna 19. februarja napadli še ameriški ladji Sea Champion in Navis Fortuna.

Center za pomorske trgovinske operacije Združenega kraljestva, ki bedi nad plovnimi potmi na Bližnjem vzhodu, je v soboto popoldne prav tako potrdil potop ladje Rubymar. Njen potop bi lahko povzročil nadaljnje obvoze in višje zavarovalne premije za plovila, kar bi lahko spodbudilo svetovno inflacijo in vplivalo na pošiljke pomoči v regijo.

Hutijevci napade na tovorne ladje v Rdečem morju izvajajo od novembra lani, pri tem pa se sklicujejo na solidarnost s Palestinci v Gazi. Zato napovedujejo, da se bodo njihovi napadi še stopnjevali.

Gnojilo lahko povzroči prekomerno rast alg

Po poročanju Reutersa izpust več kot 40 tisoč ton gnojila v Rdeče morje resno ogroža morsko življenje, je pojasnil direktor morske znanstvene postaje na jordanski univerzi Ali Al Sawalmih.
Preobremenjenost s hranili lahko spodbudi prekomerno rast alg, pri tem pa se lahko porabi toliko kisika, da običajno morsko življenje ne more preživeti. To je proces, imenovan evtrofikacija, je opisal Al Sawalmih.

"Države ob Rdečem morju bi morale sprejeti nujni načrt za vzpostavitev programa spremljanja onesnaženih območij v Rdečem morju kot strategijo čiščenja," je dejal.

Italijanski rušilec sestrelil letalnik hutijevcev

Po poročanju Reutersa je ladja italijanske vojne mornarice v soboto v Rdečem morju sestrelila letalnik, ki je letel proti njej, Po navedbah italijanskega obrambnega ministrstva je letalnik sestrelil rušilec Caio Duilio, ki pomaga pri zaščiti trgovske poti pred napadi z brezpilotnimi letalniki in raketami jemenske milice.

"Letalnik s podobnimi lastnostmi, kot so jih imeli letalniki, uporabljeni v prejšnjih napadih, je bil približno šest kilometrov od italijanske ladje in je letel proti njej," je zapisano v izjavi.

Obrambni minister Guido Crosetto je dejal, da so napadi hutijevcev, katerih namen je pokazati solidarnost s palestinsko skupino Hamas v vojni proti Izraelu, del strategije hibridnega vojskovanja proti nekaterim državam.

"Teroristični napadi hutijevcev so resna kršitev mednarodnega prava in napad na varnost pomorskega prometa, od katerega je odvisno naše gospodarstvo," je dejal.

Evropska unija je februarja začela pomorsko misijo v Rdečem morju, imenovano Eunavfor Aspides, da bi zaščitila ladijski promet na tem območju. Italija je napovedala, da bo zagotovila poveljujočega admirala.