Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi Ašraf Al Kudra, ki se zadržuje znotraj bolnišnice Al Šifa, je dejal, da je zaradi obleganja bolnišnice in pomanjkanja elektrike v zadnjih treh dneh umrlo 32 bolnikov, vključno s tremi novorojenčki.

Ogrožena so življenja 36 nedonošenčkov, ki so jih morali vzeti iz inkubatorjev, ki ne delujejo, trije so že umrli. Brez goriva za generatorje inkubatorji ne delujejo, zato skušajo dojenčke ohranjati čim bolj tople s po osmimi skupaj na postelji.

Upravnik bolnišnice in zdravnik Mohamed Abu Selmia je opozoril, da bi v prihodnjih dneh lahko umrlo tudi več bolnikov, ki potrebujejo dializo, saj dializni aparati ne delujejo.

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da nimajo nikakršnih zadržkov glede tega, da bi dojenčke premaknili iz bolnišnice, a da za njihovo evakuacijo ne obstaja nikakršen načrt. Kot so dodali, se strinjajo z njihovo evakuacijo v Egipt, na Zahodni breg, tudi v bolnišnice v Izraelu.

Izrael je namreč kmalu po začetku napadov na Gazo 7. oktobra za celotno območje z 2,3 milijona prebivalcev prekinil dobavo elektrike, vode, hrane, zdravil in goriva. Bolnišnice so bile zato močno na udaru, saj niso mogle več nuditi osnovnih zdravstvenih storitev, vanje pa se je pred napadi zateklo tisoče ljudi.

Posledice izraelskega napada na begunsko taborišče Džabalija v Gazi. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na begunsko taborišče Džabalija v Gazi. Foto: Reuters

Zaradi izraelskih napadov in obleganja so skoraj vse bolnišnice v Gazi prenehale delovati. Dve največji, Al Šifa in Al Kuc, sta prenehali delovati v ponedeljek, saj jim je zmanjkalo goriva.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je 22 od 36 bolnišnic v Gazi nedelujočih zaradi pomanjkanja goriva, poškodb, napadov in negotovosti.

Preostalih 14 bolnišnic, ki še delujejo, pa "ima komaj dovolj potrebščin za izvajanje kritičnih in nujno potrebnih operacij ter oskrbo bolnikov, tudi na oddelkih za intenzivno nego", sporoča WHO.

V bolnišnici Al Šifa je po podatkih zdravstvenega ministrstva najmanj 2300 ljudi, vključno z okrog 650 bolnikov, od 200 do 500 članov zdravstvenega osebja in okoli 1500 ljudi, ki so se tja zatekli, poroča BBC. Izraelska vojska je bolnišnico obkolila s tanki in ostrostrelci.

Hamas: Ne uporabljamo ljudi za živi ščit

Izrael za bolnišnico trdi, da je nad predori, kjer naj bi bil poveljniški štab borcev palestinskega gibanja Hamas. Ponavlja obtožbe, da Hamas bolnike v bolnišnici uporablja za živi ščit.

Visoki predstavnik Hamasa Gazi Hamad je izraelske trditve, da bolnišnico Al Šifa uporabljajo za poveljniški center, označil za "lažnive in zavajajočo propagando".

Poudaril je, da izraelske sile svojih trditev niso podkrepile z nikakršnimi dokazi. Kot je dejal, ni Hamas nikoli uporabljal civilistov za živi ščit, češ da je to proti njihovi "veri, morali in načelom".

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Al Kudra je dodal, da je bolnišnica večkrat pozvala mednarodne organizacije, naj pregledajo bolnišnico in potrdijo njeno nevtralnost, a da ni prejela odziva.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je prejšnji mesec pokazal simulacijo, ki naj bi prikazovala Hamasov poveljniški center pod bolnišnico, a je nato priznal, da je šlo "le za ilustracijo".

Washington obtožuje Hamas, da bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije

ZDA pa so na podlagi lastnih obveščevalnih podatkov Hamas obtožile, da bolnišnice v Gazi uporablja za vojaške operacije. Hamas in palestinska skupina Islamski džihad imata v bolnišnici Al Šifa poveljniški in nadzorni center, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Dodal je, da je takšno ravnanje vojni zločin.

Dejal je še, da obe palestinski islamistični skupini uporabljata nekatere bolnišnice na območju Gaze, vključno z bolnišnico Al Šifa, in predore pod njimi za prikrivanje in podpiranje svojih vojaških operacij ter za zadrževanje talcev. Zlasti pa za skladiščenje orožja.

"Ne podpiramo zračnih napadov na bolnišnico in ne želimo izmenjave ognja v bolnišnici, kjer se nedolžni, obubožani in bolni ljudje preprosto skušajo zdraviti," je dodal.

V bolnišnici Al Šifa je ujetih več tisoč civilistov, ZN pa razmere opisujejo kot grozljive. Kirby je dejal, da Washington zahteva, da paciente evakuirajo popolnoma varno, evakuacije pa mora prevzeti tretja stran.

Bolnišnica Al Šifa na severu Gaze. Foto: Reuters
Bolnišnica Al Šifa na severu Gaze. Foto: Reuters

Poziv kirurga: Nekdo bi moral to ustaviti

"Tanki so pred bolnišnico. Smo v popolni zapori. To je popolnoma civilno območje. Tu smo samo bolniki, zdravniki in drugi civilisti. Nekdo bi moral to ustaviti," je za Reuters po telefonu dejal kirurg v bolnišnici Ahmed El Mokalalati. "Komaj ostajamo živi," je opozoril.

Izraelska vojska še trdi, da ne strelja neposredno v bolnišnico in da ne izvaja blokade poslopja, tako da naj bi lahko odšli vsi, ki to želijo.

A zdravniki in osebje znotraj bolnišnice to zanikajo in poročajo, da izraelska vojska strelja na vsakogar, ki skuša priti z bolnišnice. Iz dobrodelne organizacije Zdravniki brez meja (MSF) so sporočili, da so v torek streljali na eno od njihovih postaj blizu bolnišnice, kjer je nameščenih skupno več kot sto ljudi, večinoma osebje MSF-ja in njihove družine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Sinoči jim je zmanjkalo hrane. Že tri dni jih skušamo evakuirati. MSF prosi izraelsko vojsko in Hamas, da jim omogočita varno evakuacijo. Na tisoče civilistov, zdravniškega osebja in bolnikov je trenutno ujetih znotraj bolnišnic in drugih krajev po Gazi," so zapisali na omrežju X.

BBC-jev dopisnik poroča, da v zadnjih 48 urah niso spustili nikogar v bolnišnico Al Šifa ali iz nje, vključno s humanitarno pomočjo. BBC-jev vir, eden od še zadnjih novinarjev v bolnišnici, navaja, da so štirje ljudje skušali v ponedeljek zapustiti bolnišnico, a so jih ustrelili v noge in pustili krvaveti zunaj dve uri. Zdravniki so morali tvegati svoja življenja, da so jih spravili nazaj v bolnišnico na urgenco.

Psi začeli jesti trupla, ki jih ne smejo pokopati

WHO je medtem opozoril, da je bolnišnica Al Šifa "skoraj pokopališče". Tiskovni predstavnik WHO-ja Christian Lindmeier je povedal, da so okoli bolnišnice trupla, ki jih ne morejo odpeljati ali pokopati.

Tudi zdravniki na terenu opozarjajo, da se v bolnišnici kopičijo trupla. Upravnik bolnišnice Abu Selmia je dejal, da razpada okoli 150 trupel.

ZDA in Velika Britanija proti financiranju Hamasa z novimi sankcijami

ZDA in Velika Britanija so skupaj objavile nov sveženj sankcij proti iranskim podpornikom Hamasa zaradi napada na Izrael 7. oktobra. "Iranska podpora prek Revolucionarne garde omogoča teroristične aktivnosti Hamasa in Islamskega džihada vključno s transferji sredstev, zagotavljanjem orožja in urjenja," je sporočil državni sekretar ZDA Antony Blinken.

Sankcije so uvedli proti predstavniku Palestinskega islamskega džihada v Iranu Naserju Abu Šarifu in menjalnici valut v Libanonu Nabil Chouman & Co., ki po trditvah ZDA skrbi za nakazila med Hamasom in Teheranom.

Za BBC je dodal, da izraelske oblasti še vedno ne dovolijo, da bi ta trupla odnesli iz bolnišnice in jih pokopali, zato so na območje bolnišnice že prišli psi in začeli jesti trupla.

Abu Selmia je dejal, da so bili prisiljeni v "množičnem grobišču" na območju bolnišnice pokopati 179 ljudi. Med pokopanimi je tudi sedem dojenčkov in 29 bolnikov, ki so bili na oddelku za intenzivno nego, je dodal.

Al Kudra je potrdil, da v bolnišnici razpada okoli sto trupel, ki jih ne morejo nikakor umakniti iz poslopja. "Pokopati jih nameravamo danes v množičnem grobišču znotraj bolnišničnega kompleksa. To bo zelo nevarno, saj nimamo nobene zaščite Rdečega križa. Možje kopljejo grobišče v tem trenutku," je povedal po telefonu za Reuters.

Al Džazira poroča, da so izraelski tanki obkolili tudi bolnišnico Al Helou v mestu Gaza. Njen direktor je izraelske sile pozval, naj zagotovijo varno pot za evakuacijo. V bolnišnici so razmere tako slabe, da uporabljajo deževnico za sterilizacijo, je dejal in opozoril, da nimajo goriva ali vode.

Al Džazira poroča o "katastrofalnih razmerah", v katerih zaradi izraelskih napadov živi okoli 2000 rakavih bolnikov v Gazi. Nimajo zdravil, bolnišnice ne delujejo, ni zdravnikov.

Biden: Bolnišnice morajo biti zaščitene

Oglasil se je tudi predsednik ZDA, največjega zaveznika in oboroževalca Izraela, Joe Biden. Dejal je, da morajo biti bolnišnice zaščitene. Izrazil je upanje in pričakovanje, da bo Izrael izvajal manj invazivna dejanja v odnosu do bolnišnic. Dodal je, da ostajajo v stikih z Izraelci.

V bolnišnico se je pred napadi zateklo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
V bolnišnico se je pred napadi zateklo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

HRW: Napade preiskati kot vojne zločine

Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) je medtem objavila novo poročilo, v katerem poziva k preiskavi izraelskih "nezakonitih napadov na zdravstvena poslopja, osebje in prevoz" kot "vojne zločine".

HRW k preiskavi poziva Neodvisno mednarodno preiskovalno komisijo za okupirana palestinska ozemlja in Mednarodno kazensko sodišče.

Glede trditev izraelske vojske, da Hamas uporablja bolnišnice za živi ščit, je HRW opozoril, da ni vojska pokazala nobenih dokazov, ki bi upravičili odvzem zaščitenega statusa, ki v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom velja za bolnišnice in reševalna vozila.

Izraelske sile so izvedle napade tudi na jugu Gaze, in sicer na domove v mestu Kan Junis. Ubitih je bilo najmanj 13 ljudi, poroča Al Džazira.

Močne padavine še poslabšale razmere v taboriščih

Medtem se na jugu Gaze ljudje, ki so bili prisiljeni oditi z domov in se nastaniti v šotorih na območjih ZN-ovih šol v Rafi, spoprijemajo z novimi težavami zaradi padavin.

Šotore je poplavilo, ljudje, ki jim primanjkuje hrane, vode, elektrike in drugih potrebščin, si prizadevajo ohraniti svoje stvari suhe.

"Če naši otroci ne bodo umrli zaradi vojne, bodo umrli zaradi mraza in lakote," je dejal eden od prebivalcev šotorskega taborišča.

Izraelski minister podpira "prostovoljno migracijo" ljudi iz Gaze

Izraelski skrajno desni finančni minister Bezalel Smotrič je dejal, da podpira "prostovoljno migracijo" Palestincev iz Gaze, češ da je to "prava humanitarna rešitev".

Iz Gaze so danes spet izstrelili rakete na jug Izraela, a poročil o žrtvah ni. Foto: Reuters
Iz Gaze so danes spet izstrelili rakete na jug Izraela, a poročil o žrtvah ni. Foto: Reuters

To sta namreč v ponedeljek v ameriškem časopisu Wall Street Journal predlagala nekdanji izraelski veleposlanik v ZN-u Danny Danon in nekdanji namestnik direktorja izraelske obveščevalne službe Mosad Ram Ben-Barak. Zapisala sta, da naj druge države sprejmejo Palestince iz Gaze.

Marca je Smotrič dejal, da palestinsko ljudstvo ne obstaja.

V invaziji do zdaj ubitih 46 izraelskih vojakov

Izraelska vojska medtem nadaljuje zračne in kopenske napade na Gazo. Vojska je sporočila, da so letala v ponedeljek obstreljevala 200 ciljev Hamasa, tudi skladišča orožja, izstrelišča raket in poveljniške centre.

Med kopensko operacijo pa so po lastnih navedbah odkrili vojaški jašek Hamasa v mošeji, v katerem so našli orožje in eksploziv. Izraelske pomorske sile so medtem sporočile, da so ponoči zadele vojaški tabor Hamasa, kjer naj bi izvajali usposabljanje in skladiščili orožje.

Vojska je sporočila, da so zasedli poslopje nekdanjega parlamenta ter sedež vlade in policije, pa tudi fakulteto, na kateri naj bi razvijali in proizvajali orožje. Na družbenih omrežjih je objavila fotografije, na katerih izraelski vojaki razvijajo izraelsko zastavo na govorniškem odru predsednika parlamenta, in pozirajo pred sedežem vojaške policije. Parlament sicer že več let ne deluje, uradno pa so ga razpustili leta 2018.

Družine talcev Hamasa na pohodu iz Tel Aviva v Jeruzalem

Družine talcev, ki jih je med vdorom na izraelsko ozemlje 7. oktobra zajel Hamas, so začele petdnevni pohod iz Tel Aviva v Jeruzalem. Na njem izraelske oblasti pozivajo, naj zagotovijo izpustitev talcev.

Svojci talcev naj bi v soboto prispeli pred urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v 70 kilometrov oddaljenem Jeruzalemu. Pred njim bodo po napovedih taborili do ponedeljka, ko se bo znova odprl izraelski parlament.

Vojska je danes znova odprla tudi dva evakuacijska koridorja s severa na jug palestinske enklave in sporočila, da bosta odprta od 10. do 16. ure po lokalnem času. Da bi civilistom omogočila prehod, je vojska v tem času na območju napovedala spoštovanje "taktičnega premora".

V današnjih operacijah na severu Gaze sta bila po podatkih izraelske vojske ubita dva vojaka, od začetka invazije skupno 46.

Izrael je napade na Gazo, ki je pod okupacijo od leta 1967, pod blokado pa od leta 2007, sprožil po napadih Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra, v katerih je bilo po izraelskih podatkih ubitih okoli 1200 ljudi, 240 pa jih je bilo ugrabljenih in odpeljanih v Gazo.

V Gazi je bilo po palestinskih podatkih do zdaj ubitih 11.240 Palestincev, med njimi 4630 otrok in 3130 žensk. Ranjenih je 29.000 ljudi.

Napadi tudi na Zahodnem bregu

Izraelski vojaki v Gazi. Foto: Reuters
Izraelski vojaki v Gazi. Foto: Reuters

Izraelske okupacijske sile so medtem izvedle novo racijo na Zahodnem bregu, in sicer v mestu Tulkarem. Umrlo je najmanj sedem Palestincev, nekaj v streljanju, nekaj pa v napadu brezpilotnega letala. Najmanj 12 ljudi je ranjenih, od tega so štirje v kritičnem stanju.

V soseskah mesta so močno prisotne izraelske posebne enote, poroča Al Džazira. Na strehah so razporejeni ostrostrelci.

Palestinska tiskovna agencija Vafa pa poroča, da je bil blizu mesta Bejt Ajnun ubit 20-letni Palestinec, ki naj bi poskušal izvesti napad z nožem. Potem ko so ga izraelske sile ranile, naj ne bi dovolile, da bi mu pomagali reševalci.

Prejšnji četrtek je bilo v najbolj smrtonosnem napadu na območju od leta 2005 v izraelski operaciji v Dženinu ubitih 14 ljudi.

Od 7. oktobra so izraelske sile in izraelski naseljenci na Zahodnem bregu ubili že 195 Palestincev.

Po podatkih oblasti pa je od začetka leta v izraelskih vojaških operacijah na Zahodnem bregu, spopadih ali lastnih napadih umrlo 383 Palestincev. Po navedbah aktivistov za človekove pravice je to največ smrtnih žrtev v več kot 15 letih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, je kot Gaza pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

V severnem delu Gaze ne deluje več nobena bolnišnica