Dostava pomoči iz zraka v Gazo dopoldne. Foto: Reuters
Dostava pomoči iz zraka v Gazo dopoldne. Foto: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval Izrael, naj umakne prepreke in omogoči dostavo humanitarne pomoči v Gazo, ki ji grozi vse hujša lakota. "Ko se ozreš proti Gazi, se ti zdi, da čez njo galopirajo štirje konji, ki predstavljajo vojno, lakoto, okupacijo in smrt," je na tiskovni konferenci v Kairu, ki jo je sklical skupaj z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem, dejal Guterres, po sobotnem obisku mejnega prehoda Rafa med Gazo in Egiptom.

Guterres je mejni prehod Rafa označil za "pomembno arterijo, ki lahko reši življenja v Gazi". Opozoril je, da je ta "arterija zamašena, saj je na egiptovski strani mejnega prehoda obtičala večina tovornjakov s humanitarno pomočjo, medtem ko se razmere v Gazi slabšajo iz dneva v dan".

"Palestinci v Gazi nujno potrebujejo val humanitarne pomoči in ne kapljic," je dejal Guterres. K temu, da bi Izrael olajšal dobavo humanitarne pomoči v Gazo, že več mesecev pozivajo številne humanitarne organizacije, Izrael pa grozi z novo vojaško operacijo v mestu Rafa na jugu enklave, kamor se je po začetku izraelskega obstreljevanja Gaze zateklo več kot 1,5 milijona Palestincev, navaja AFP.

Vodja ZN-ove agencije za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je medtem sporočil, da je Izrael Združene narode obvestil, da ne bo več dovolil tovornjakom s hrano na sever Gaze. "To je nezaslišano, saj gre za načrtno omejevanje pomoči, ki bi lahko rešila življenja med tem obdobjem lakote. Ta prepoved mora biti umaknjena," je zapisal na družbenem omrežju X.

Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril na grozljive razmere v bolnišnici Šifa

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je izraelski napad na bolnišnico Šifa v mestu Gaza močno vplival na zmožnost izvajanja osnovne zdravstvene dejavnosti. Ghebreyesus je v petek na družbenem omrežju X sporočil, da je bil stik z zdravstvenimi delavci v bolnišnici prekinjen in da je izraelska vojska ljudi, številne izmed njih v kritičnem stanju, prikrajšala za nujno zdravstveno oskrbo.

"Tovrstne razmere so grozljivo nečloveške. Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja in k varnemu dostopu do zdravstvene oskrbe," je zapisal generalni direktor WHO-ja in poudaril, da bolnišnice niso bojna območja, saj morajo biti zaščitene v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom.

Nemška zunanja ministrica znova na Bližnji vzhod: "Pomoč iz zraka in pomorski koridorji niso vzdržna rešitev"

Na Bližnji vzhod je danes odpotovala tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki bo obiskala Egipt, Izrael in palestinska ozemlja. Kot razlog za svoj obisk je navedla izraelsko blokado humanitarne pomoči, namenjene Gazi. Kot je poudarila pred odhodom, je vsak zaboj pomoči, ki leži na tovornjaku, namesto da bi prišel do ljudi v Gazi, zaboj preveč.

Baerbock je območje od Hamasovega napada 7. oktobra obiskala že šestkrat, a kot pravi, bo obiske nadaljevala, saj želi storiti vse, kar je v njeni moči, da se najde rešitev. "Pomoč iz zraka in pomorski koridorji niso vzdržna rešitev," je opozorila in poudarila, da je vsaka vojaška akcija omejena z mednarodnim humanitarnim pravom. Prepričana je, da lahko le takojšnje humanitarno premirje vodi k dolgotrajnejšemu premirju in tako ohrani upanje, da se bo trpljenje na vseh straneh končalo.

Dotaknila se je tudi prihodnosti Gaze. "Hamas mora odložiti orožje in nikoli več ne sme ponoviti terorja, kot ga je 7. oktobra povzročil Izraelcem. A tega cilja ni mogoče doseči zgolj z vojaško akcijo," je dejala. Sama kot edino rešitev za prvi korak k demokratični palestinski državi vidi v rešitvi dveh držav.

Izrael je Gazo, ki je pod njegovo okupacijo od leta 1967, v napadih od 7. oktobra popolnoma razdejal. Med smrtnimi žrtvami izraelskega bombardiranja in obleganja je najmanj 13.000 otrok. Foto: Reuters
Izrael je Gazo, ki je pod njegovo okupacijo od leta 1967, v napadih od 7. oktobra popolnoma razdejal. Med smrtnimi žrtvami izraelskega bombardiranja in obleganja je najmanj 13.000 otrok. Foto: Reuters

Izrael nadaljuje t. i. operacijo v bolnišnici Šifa

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je v napadu na bolnišnico Šifa "aretirala 480 teroristov, povezanih s terorističnima organizacijama Hamas in Islamski džihad". Od začetka tako imenovane operacije pred tednom dni je vojska na območju bolnišnice ubila, kot je sporočila, več deset pripadnikov Hamasa, a navedb po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ni bilo mogoče neodvisno preveriti. Tiskovno predstavništvo vlade v Gazi pa je sporočilo, da so izraelske sile med enotedenskim napadom ubile pet palestinskih zdravnikov.

Bolnišnico Šifa je izraelska vojska napadla že sredi novembra. Izrael zatrjuje, da so se po novembrskem napadu "številni pripadniki Hamasa vrnili na območje bolnišnice".

Izraelska vojska znova napadla Han Junis, kjer oblega tudi dve bolnišnici

Izraelska letala so znova napadla mesto Han Junis na jugu okupiranega območja, kjer vojska oblega tudi bolnišnici Naser in Amal. Izrael trdi, da palestinsko odporniško gibanje Hamas bolnišnici uporablja v vojaške namene. Izraelska vojska je bolnišnici oblegala že februarja, ko je tam ubila več deset članov medicinskega osebja in bolnikov.

Zdaj je Izrael, kot pravi, napadel približno 40 položajev islamističnega gibanja Hamas, ki so bili po navedbah izraelske vojske "vojaška poslopja in dodatna teroristična infrastruktura", poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kot po poročanju Reutersa še navaja izraelska vojska, so se za operacijo v bolnišnici Amal odločili, ko so dobili "natančne informacije, ki so nakazale, da teroristi uporabljajo civilno infrastrukturo za svoje aktivnosti".

Palestinski Rdeči križ je sporočil, da izraelska vojska v mestu Han Junis oblega in napada cilje v bližini dveh največjih bolnišnic – Naserjeve bolnišnice in bolnišnice Amal, kjer je izraelska vojska v glavo ustrelila medicinskega uslužbenca, ki je umrl v bolnišnici.

Po poročanju španske tiskovne agencije EFE izraelska vojska bolnišnici oblega z več deset oboroženimi vozili, okoli bolnišnic pa naj bi Izrael iskal podzemne rove. Palestinski Rdeči križ, ki upravlja bolnišnico Amal, je sporočil, da je izraelska vojska v okolici bolnišnice porušila več stavb in da je medicinsko osebje v "hudi nevarnosti", saj nima več možnosti, da bi varno vstopilo ali zapustilo bolnišnico. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa je Izrael izvedel tudi več bombnih napadov v bližini Naserjeve bolnišnice, najpomembnejše medicinske ustanove na jugu Gaze.

Ponoči v napadih na Rafo in Deir el Bala ubitih najmanj 14 ljudi

V nočnih napadih na mesti Rafa in Deir el Bala je bilo po poročanju Al Džazire ubitih najmanj 14 ljudi. Skupno je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi v zadnjem dnevu ubitih 84 ljudi.

Ministrstvo je v soboto sporočilo, da je število smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja Gaze, ki traja že skoraj pol leta, naraslo na 32.226, še 74.518 jih je poškodovanih. Med ubitimi je najmanj 13.000, med ranjenimi pa več kot 8600 otrok.

Izrael napadel vzhod Libanona

Izraelska vojska je v soboto zvečer napadla položaje šiitskega gibanja Hezbolah blizu mesta Balbek na vzhodu Libanona. Kot je sporočila, so z vojaškimi letali napadli opuščeno oporišče gibanja, pri čemer so bili ranjeni štirje okoliški prebivalci.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Izrael napadel dvonadstropno stavbo, ki so jo borci Hezbolaha zapustili že pred časom.

Izraelska vojska je sporočila, da je Hezbolah v povračilnem napadu proti Izraelu izstrelil 50 raket. Izrael je nekatere rakete prestregel, nekatere pa so padle na neposeljena območja na severu Izraela, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Izrael in Hezbolah se od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze medsebojno sicer obstreljujeta skoraj dnevno, v zadnjih desetih dneh pa je bilo na izraelsko-libanonski meji po navedbah AFP-ja relativno mirno.

Izraelska vojska je pred malo manj kot dvema tednoma sporočila, da je v zadnjih petih mesecih zadela približno 4500 ciljev Hezbolaha v Libanonu in Siriji, pri čemer naj bi bilo ubitih 300 borcev te skupine, več kot 750 pa ranjenih. Dodala je še, da so bili napadi odgovor na napade Hezbolaha na civiliste na severu Izraela.

Večina napadov je bila omejena na območja ob meji med državama, vendar je Izrael izvedel tudi več napadov na domnevne položaje Hezbolaha v notranjosti Libanona.