Zaradi izraelskih napadov in obleganja je 2,3 milijona Palestincev v Gazi potisnjenih v bedo. Foto: EPA
Zaradi izraelskih napadov in obleganja je 2,3 milijona Palestincev v Gazi potisnjenih v bedo. Foto: EPA

Pobudo za pogovore so dali ZDA, Katar in Egipt. Iz Netanjahujevega urada so še sporočili, da nesoglasja kljub konstruktivnosti še ostajajo. Novi pogovori naj bi potekali ta teden, poroča Al Džazira.

Ob sklicevanju na vire v ameriški vladi je ameriški časopis New York Times poročal, da naj bi dogovor vključeval izpustitev več kot 100 preostalih talcev v zameno za ustavitev izraelskih vojaških operacij za približno dva meseca.

Ob prvotni prekinitvi nasilja za mesec dni bi na prostost odšli ženske, starejši in ranjeni. V drugi fazi bi za še 30 dni premirja izpustili zajete moške in vojake.

Po pisanju časopisa pa ni jasno, koliko palestinskih zapornikov naj bi v zameno izpustil Izrael.

Ameriški predsednik Joe Biden je na pogovore v Pariz poslal vodjo obveščevalne agencije Cia Williama Burnsa. ZDA naj bi upale, da v primeru izpogajanega dogovora Izrael tudi po izteku dveh mesecev ne bi obnovil napadov v meri, v kakršni jih izvaja trenutno.

Palestinci v mestu Gaza nosijo vreče moke, ki jih je pripeljal tovornjak s humanitarno pomočjo. Foto: Reuters
Palestinci v mestu Gaza nosijo vreče moke, ki jih je pripeljal tovornjak s humanitarno pomočjo. Foto: Reuters

Na jugu Gaze intenzivni spopadi

Na območju Gaze se medtem nadaljujejo intenzivni spopadi, ki so najhujši v Han Junisu na jugu okupiranega območja. Tisoči civilistov so na poziv izraelske vojske zbežali proti meji z Egiptom. Izraelska vojska je zjutraj poročala o spopadih, zlasti na jugu območja Gaze, v okolici mesta Han Junis.

Glede na zadnje podatke tamkajšnjih oblasti je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 165 Palestincev, skupno že 26.422.

Silovite spopade sta potrdili tudi gibanji Hamas in Islamski džihad, ki sta obenem poročala o izstrelitvi novih raket na jug Izraela. Spopadi naj bi potekali tudi v mestu Gaza in na severu enklave.

Predstavnik vojske je v arabskem jeziku izdal poziv prebivalcem štirih okrožij Han Junisa, naj zapustijo domove in se zatečejo na za to določeno območje. Temu naj bi bile namenjene nekajurne prekinitve napadov danes, v ponedeljek in torek.

Prav na območju Han Junisa se po domnevah Izraela v podzemnih predorih skriva vodstvo Hamasa, tam pa naj bi gibanje tudi zadrževalo izraelske talce, zajete med napadom 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1200 ljudi.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi Ašraf Al Kudra je medtem dejal, da bi moralo 7000 ranjenih in bolnih ljudi zapustiti Gazo, da bi prejeli oskrbo, ki jo potrebujejo za preživetje.