Sarah Palin - Američani jo ali ljubijo ali pa sovražijo. Foto: EPA
Sarah Palin - Američani jo ali ljubijo ali pa sovražijo. Foto: EPA
Sarah Palin
Palinova je strastna lovka in zagovornica pravice do nošenja orožja. Foto: EPA
Družina Palin
Palinova in njena družina sta priljubljeni tarči ameriških (tudi bolj rumenih) medijev. Foto: EPA

"V dirko se podaš, da jo zmagaš. To je gotovo," je za BBC povedala nekdanja podpredsedniška kandidatka in ena tistih republikank, ki se jih najpogosteje omenja kot morebitnega republikanskega predsedniškega kandidata na naslednjih volitvah.

"Obama je že napovedal, da bo za kandidaturi porabil milijardo dolarjev, zato bo denar gotovo dejavnik" pri odločanju o tem, ali se bo tudi sama podala v tekmo za Belo hišo. In pa vprašanje, "ali so ameriški volivci pripravljeni na nekoga, ki je nekoliko nekonvencionalen, ki je pripravljen povedati resnico, ki se ne uklanja posebnim interesom ali partnerstvom, da bi dajal prednost politični 'mašineriji' pred tem, kar je dobro za volivce".

Hokejska mama, ki razume 'navadne' Američane
Palinova je iz skoraj popolne politične neznanke tako rekoč čez noč postala ena največjih republikanskih političnih zvezd, ko jo je za svojo podpredsedniško kandidatko med predsedniško kampanjo leta 2008 izbral John McCain. Takrat še guvernerka Aljaske se je predstavljal kot energije polna "hokejska mama" iz majhnega mesteca, ki razume 'navadne' Američane.

Niz intervjujev, ki so razkrili njeno pomanjkljivo razumevanje politike in še manjše poznavanje zunanje politike, so osramotili republikanske veljake, njeni priljubljenosti pa nikakor niso škodili. "Govorice, da ne vem, da je Afrika celina, še vedno krožijo in so laž," pravi.

Palinovi spijo s pištolami
Kritiki menijo, da je njena še vedno trajajoča vojna z mediji zgolj poskus odvračanja kriticizma. Njene starše pa ne skrbi le negativno poročanje medijev, veliko bolj jih je strah, ker njihova hčerka dobiva grožnje s smrtjo. Družina naj bi pred kratkim prejela kopijo računa o nakupu pištole in kopijo enosmerne vozovnice na Aljasko. Sprva jih ni skrbelo, ko pa se je moški, ki je poslal kopiji, pojavil na Aljaski, ga je aretiral zvezni preiskovalni urad FBI. "Spimo s pištolami," je za BBC povedal Chuck, oče Palinove.

Spor glede pravice do orožja
Na začetku leta se je Palinova zapletla v oster spor zaradi streljanja v Tusconu v Arizoni, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, več pa je bilo ranjenih, med njimi tudi kongresnica Gabrielle Giffords. Nekateri komentatorji so menili, da je k streljanju prispevala politična retorika, Palinova pa je bila še posebej deležna kritike, ker naj bi objavila seznam, na katerem so bila kot tarče označena nekatera demokratska območja. Njen odziv, da gre za "krvavo kleveto", jeze ni pomiril.

Ženska, ki je nekoč kot guvernerka Aljaske uživala 90-odstotno podporo, nato pa postala ena najbolj polarizirajočih figur ameriške politike, mora pretehtati, ali lahko dovolj razširi bazo svojih volivcev, da bo selitev v Belo hišo realna možnost.