Morales je nekdanji pridelovalec kokinih listov in prvi indijanski predsednik Bolivije. Foto: EPA
Morales je nekdanji pridelovalec kokinih listov in prvi indijanski predsednik Bolivije. Foto: EPA
Morales trdno na položaju

Po neuradnih rezultatih je Morales dosegel prepričljivo zmago, po kateri je že obljubil, da bo nadaljeval začrtane reforme, zaradi katerih je bil deležen čedalje več kritik. Predsednik namreč želi dati najrevnejšim, skupnostim staroselcev in ženskam večji glas v družbi in zemljo na novo razdeliti.

Pet guvernerjev dobilo podporo
"Bolivijsko ljudstvo je glasovalo za utrditev sprememb. Nadaljevali bomo večje izkoriščanje naših naravnih bogastev, nacionalizacijo in državni prevzem podjetij," je Morales, ki je prepričal več kot 60 odstotkov volivcev, dejal podpornikom s predsedniške palače. Čestital je tudi petim izmed osmih guvernerjev pokrajin, ki so prav tako dobili podporo na referendumu. Čeprav se ne strinjajo z njim in so proti njemu vodili tudi nasilne proteste, jih je pozval, naj delajo skupaj za dobro ljudi.

Prepad med vzhodom in zahodom
Z načrti Eva Moralesa se ne strinja predvsem vzhod države, ki je bogat z zemeljskim plinom in nahajališči nafte, zato zahtevajo večjo regionalno avtonomijo. Moralesa nasprotniki vidijo kot levičarskega skrajneža, ki je le lutka v rokah venezuelskega predsednika Huga Chaveza.

"Bolivijska vlada je Chavezov satelit, želi vsiliti ustavo, ki bo narekovala centralizacijo, uničenje institucij in gospodarstva. Predsednik se mora ločiti od Chaveza in se končno poročiti z Bolivijo," je dejal nekdanji bolivijski predsednik Jorge Quiroga, ki je na čelu desničarske opozicijske stranke Podemos.

Velike družbene razlike
Kljub utrditvi Moralesove moči pa Bolivija, najrevnejša država v Južni Ameriki, v kateri živi okoli deset milijonov prebivalcev, ostaja razdeljena, njene velike družbene razlike pa še dolgo ne bodo odpravljene.

A. P.

Morales trdno na položaju