Po napadu je bilo območje nakupovalnega središča skoraj neprepoznavno. Foto: Reuters
Po napadu je bilo območje nakupovalnega središča skoraj neprepoznavno. Foto: Reuters
Ameriški vojak na straži v Bagdadu
Američani so resno vzeli svojo nalogo omejiti sektaško nasilje v Iraku, a jim očitno ne uspeva najbolje. Foto: Reuters

Eksploziji sta odjeknili v živahnem nakupovalnem središču iraške prestolnice v razmaku desetih sekund in na razdalji 100 metrov. Očividci so poročali o razdejanju in truplih, ki so ležala na prizorišču eksplozije.

Kmalu zatem je eksplodirala še avtomobilska bomba na policijski postojanki v Sadr Cityju in ubila enega policista. Le nekaj minut pred obema napadoma so se ameriški in iraški policisti skupaj nastavljali fotografskim objektivom, tokratni napad pa je bil najhujši od začetka skupne varnostne operacije ameriških in iraških sil.

Al Maliki in Riceova hvalila prehitro
Napad se je zgodil samo dva dni po tem, ko je iraški predsednik Nuri Al Maliki izrazil svoje navdušenje nad uspehom združene varnostne operacije ameriških in iraških sil, s katero želijo omejiti sektaško nasilje. Uspeh ameriških in iraških vojakov je pohvalila tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki se je v soboto v okviru svoje nove bližnjevzhodne turneje ustavila na nenapovedanem obisku v Bagdadu.

Krvavi napad je potrdil ugibanja višjih ameriških vojaških uradnikov, ki so bili prepričani, da so se oborožene milice v Bagdadu načrtno umaknile, da bi se izognile spopadom z dodatnimi ameriškimi vojaki, a se bodo pozneje vrnile okrepljene in napadle še močneje. Tako je pred ameriškimi in iraškimi silami še vedno zelo zahtevna naloga, če res želijo omejiti nasilje.

Poti v Sirijo in Iran ponovno odprte
Iraške oblasti so odprle dve glavni meji v Sirijo in štiri v Iran, razmišljajo pa tudi o postopnem odprtju vseh preostalih poti v sosednji državi. ZDA so prepričane, da "sovražni" Sirija in Iran upornikom v Iraku zagotavljajo orožje, kar pa iranske in sirske oblasti zanikajo.