Brown je po srečanju povedal, da je bolj optimističen glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Foto: EPA
Brown je po srečanju povedal, da je bolj optimističen glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Foto: EPA

Britanski premier je v Londonu sprejel izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in ga označil kot voditelja brezmejnega poguma. Povedal je, da so bili njuni pogovori konstruktivni in da ostaja realističen, a veliko bolj optimističen kot do zdaj. "Palestinskemu gospodarstvu je treba dovoliti, da cveti, zato toplo pozdravljam njegove ukrepe za umik nadzornih točk na Zahodnem bregu," je po srečanju povedal Brown in dodal, da bi moral gospodarski načrt podpirati trajen politični dialog.

Na dnevnem redu sogovornikov je bila tudi sporna gradnja judovskih stanovanj v vzhodnem Jeruzalemu, kjer je Brown Netanjahuju jasno nakazal, da je to ovira pri doseganju rešitve bližnjevzhodnega spora z oblikovanjem neodvisne palestinske države. Kljub temu pa je Brown vse bolj prepričan, da obstaja resnična volja za doseganje napredka in da bo zamrznitev gradnje vodila v pomembne korake v smeri normalizacije odnosov med Izraelom in arabskimi državami.

Netanjahu obljublja čudeže
Netanjahu je po pogovorih v Londonu spet zahteval priznanje Izraela od palestinskih oblasti in demilitarizacijo prihodnje palestinske države. "Izrael se je premaknil naprej, zato potrebuje pogumnega partnerja v mirovnih pogajanjih," je povedal Netanjahu, ki je prepričan, da lahko s pomočjo "naših prijateljev v ZDA, Veliki Britaniji in drugod dosežemo napredek, osupnemo cinike in presenetimo svet".

Srečanje z Brownom je bilo Netanjahujeva prva postaja na štiridnevni evropski turneji, v okviru katere se bo v sredo v Londonu srečal še s posebnim ameriškim odposlancem za Bližnji vzhod Georgeom Mitchellom, v četrtek pa ga bo v Berlinu sprejela nemška kanclerka Angela Merkel.

Protestniki zahtevali palestinsko državo
Pred Brownovo rezidenco se je zbralo tudi približno 100 protestnikov, ki so zahtevali "svobodo za Palestino" in "konec holokavsta v Gazi" ter Netanjahuja označevali za "vojnega zločinca", "rasista" in "terorista". Policija jih je zadržala zunaj Downing Streeta, tako da srečanja niso zmotili.