Vojaški voditelji obljubljajo civilno vlado. Foto: EPA
Vojaški voditelji obljubljajo civilno vlado. Foto: EPA
Ouagadougou
Vojska je v nedeljo streljala na protestnike. Foto: Reuters

Dolgoletni predsednik zahodnoafriške države Blaise Compaore je v petek odstopil po množičnih protestih proti nameri, da si še podaljša predsedniški mandat. Po njegovem pobegu v sosednjo Slonokoščeno obalo je oblast prevzela vojska in za voditelja v času tranzicije soglasno imenovala polkovnika Isaaca Zido, ki je bil predtem namestnik poveljujočega v predsedniški straži.

Toda za prebivalce menjava dolgoletnega avtokrata z vojaškim voditeljem ni bilo to, zaradi česar so se v tisočih odpravili na ulice. Opozicija in civilna družba sta zahtevali, da je na čelu tranzicije do novih volitev civilna vlada.

V nedeljo so v prestolnici Ouagadougou izbruhnili protesti proti vojaški oblasti in vojska se je odločila, da zapre glavni trg v prestolnici, medtem ko je pred sedežem državne televizije streljala na protestnike in ubila najmanj enega človeka.

"Oblast nas ne zanima"
Vojaški voditelj Burkina Fasa je po nedeljskih spopadih in številnih pritiskih obljubil, da bo vojska oblast predala prehodni vladi. Svet za mir in varnost Afriške unije je po današnjem srečanju izrazil prepričanje, da je bila sprememba oblasti v nasprotju z demokracijo.

Pri krovni afriški organizaciji se sicer zavedajo, da je ljudska vstaja vodila do vojaškega prevzema oblasti, zato so vojski dali dva tedna časa, da preda oblast, saj bodo v nasprotnem primeru uvedli sankcije.

Vojaški prevzem oblasti so kritizirali tudi Združeni narodi, ki so prav tako zagrozili s sankcijami. V nedeljo zvečer je nato sledilo srečanje vojske z glavnimi opozicijskimi voditelji, po katerem je tiskovni predstavnik vojske sporočil, da bodo v dogovoru z vsemi oblikovali prehodno oblast.

"Oblast nas ne zanima, ampak sam interes naroda," je sporočila vojska v izjavi za javnost. Glede nedeljskih dogodkov je vojska pojasnila, da je bilo nujno razgnati protestnike in vzpostaviti red.