Za Georga Busha ni dvoma - vojna je bila prava odločitev. Foto: EPA
Za Georga Busha ni dvoma - vojna je bila prava odločitev. Foto: EPA

Če sovražnika porazimo v Iraku, bo manj možnosti, da se z njim soočimo tukaj doma.

George Bush
Pet let od začetka iraške vojne

V govoru ob peti obletnici začetka iraške vojne je bil ameriški predsednik jasen: "Napredka, ki ga vidimo v Iraku, ni mogoče zanikati." Bush razume razpravo o smiselnosti vojne, a zagotavlja, da je bilo strmoglavljenje Sadama Huseina prava odločitev, saj je svet brez njega po njegovem mnenju boljši.

Vojna je ZDA do zdaj stala 500 milijard dolarjev in zahtevala življenja skoraj 4.000 ameriških vojakov ter na desettisoče smrtnih žrtev med iraškimi civilisti. V nedavno objavljeni študiji sta ugledna ameriška ekonomista napovedala, da bodo skupni stroški vojne presegli tri bilijone dolarjev.

Zmaga nima cene
O stroških vojne pravi, da se pri njihovih ocenah pretirava, vendar so vseeno stroški nujni, če se upošteva stroške strateške zmage za sovražnike v Iraku. "Ko bodo iraške in ameriške sile končale delo, bodo učinki vidni daleč prek iraških meja. Ko bomo premagali Al Kaido v Iraku, bomo svetu pokazali, da je Al Kaida navadno kljuse," je prepričan Bush.

Iz leta v leto bolj skeptične Američane je Bush skušal pomiriti s poudarjanjem uspeha pri zagotavljanju varnosti, za kar je treba največ razlogov pripisati obsežni ameriški vojaški operaciji, ki so jo po njegovem ukazu začeli pred letom dni in je v tem času prinesla izboljšanje varnostnih razmer, še posebno v Bagadu, ki je bil pred tem doživljal hudo sektaško nasilje in napade islamskih skrajnežev. V okviru operacije so ZDA v nemirno državo napotile dodatnih 30.000 vojakov.

Brez besed o nevarnem orožju
V svojem govoru Bush ni omenjal orožja za množično uničevanje, ki naj bi ga posedoval Husein in je bil pred petimi leti glavni razlog za napad na Irak, vendar ga Američani do danes še niso odkrili in so tudi že opustili iskanje.

Zadnja javnomnenjska raziskava, ki sta jo med Američani opravila časopis Washington Post in televizija ABC, je pokazala, da jih je skoraj dve tretjini prepričanih o nesmiselnosti vojaške avanture v Iraku.

G. V.

Če sovražnika porazimo v Iraku, bo manj možnosti, da se z njim soočimo tukaj doma.

George Bush
Pet let od začetka iraške vojne