Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron sta bila v Tripolisu deležna herojskega sprejema. Foto: Reuters
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron sta bila v Tripolisu deležna herojskega sprejema. Foto: Reuters
Upornikom zmanjkuje orožja za zavzetje države. Foto: EPA
Uporniki še vedno oblegajo mesto Bani Valid. Foto: EPA
Sarkozy in Cameron v Libiji

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron sta bila v Tripolisu deležna herojskega sprejema. Cameron je voditeljem libijskega upora obljubil podporo pri lovu na pobeglega samodržca Moamerja Gadafija, Sarkozy pa je dodal, da strmoglavljeni tiran ostaja nevaren in da je treba dokončno odstraniti preostale utrdbe, ki so še pod nadzorom njegovih sil.

"Nadaljevati moramo misijo zveze Nato, dokler ne bodo vsi civilisti zaščiteni in dokler to delo ne bo končano," je dejal Cameron. "Pomagali vam bomo najti Gadafija in ga pripeljati pred roko pravice," je dodal. Sarkozy je še dejal, da morajo vse države sodelovati pri izročanju iskanih predstavnikov nekdanjega režima. Ob tem je izrazil prepričanje, da Niger ne bo nudil zatočišča pobeglim predstavnikom Gadafijevega režima.

"Zahod nima prikritih motivov za pomoč"
Cameron je izpostavil, da bo Velika Britanija sprostila še 13,7 milijarde evrov zamrznjenih sredstev Gadafijevega režima, takoj ko bo Varnostni svet ZN-a sprejel resolucijo, ki jo bosta Velika Britanija in Francija predložili v petek. London je že odobril sprostitev 1,14 milijarde evrov, od katerih bo zadnji obrok kmalu izročen novim libijskim oblastem.

Libijske prehodne oblasti so že obljubile, da bodo njihovi medvojni zavezniki imeli prednost pri sklepanju poslov v prihodnosti, ob tem pa opozorile, da bodo nekatere pogodbe, sklenjene v času Gadafijevega režima, pod drobnogledom zaradi suma korupcije. Sarkozy je kljub temu poudaril, da Zahod nima "nobenega prikritega motiva" za pomoč Libiji. "Ne zahtevamo nobene posebne obravnave ali izvzetja iz pravil. To, kar smo naredili, smo naredili, ker smo menili, da je prav," je dodal.

Na močno varovani novinarski konferenci se je vodja prehodnih oblasti Mustafa Abdul Džalil voditeljema zahvalil za "zgodovinsko stališče". Tudi sicer sta Cameron in Sarkozy v Libiji zelo priljubljena. Grafiti "Milostni Sarkozy" in "Hvala ti, Britanija" na ulicah libijskih mest tako niso nobena redkost, oba voditelja pa računata, da bosta na ta račun pridobila tudi nekaj političnih točk v domovini.

Francija in Velika Britanija sta bili vodilni v Natovi vojaški misiji v Libiji, medtem ko so ZDA in nekatere arabske države pri napadih imele stransko vlogo.

Gadafi poziva ZN k ustavitvi zločinov
Džalil
je za BBC povedal tudi, da se strmoglavljeni voditelj skriva na jugu Libije in da načrtuje povračilne udarce. Medtem je v Združene narode prispelo sporočilo, ki naj bi ga napisal Gadafi, v njem pa poziva ZN, naj ustavi "zločine" proti njegovemu rojstnemu kraju Sirti.

Gadafiju privržene sile še vedno nadzorujejo štiri območja, vključno z mestom Sirto na sredozemski obali in Bani Validom jugovzhodno od Tripolisa. Džalil je dejal, da je veliko Gadafiju privrženih sil prebegnilo v Sabo v južni puščavi. "V Sabi se bodo bili bridki boji z opremo, ki je še nimamo, in prosimo za več opreme, da lahko zavzamemo te kraje," je pozval Džalil.

Ob tem je dejal še, da Gadafi poseduje "vse zlato" in da načrtuje napade na mesta, naftna polja in elektrarne. Po besedah predstavnikov prehodnega sveta naj bi člani Gadafijevega najožjega kroga s seboj vzeli zlato in gotovino, ko so prejšnji teden prebegnili v sosednji Niger.

Podporo prehodnim oblastem obljubile tudi ZDA
Sarkozy in Cameron sta prišla v Libijo dan za tem, ko je državo obiskal prvi visoki predstavnik ameriške administracije. Pomočnik ameriške državne sekretarke za bližnjevzhodne zadeve Jeffrey Feltman je libijskim prehodnim oblastem med obiskom v sredo obljubil vso podporo ZDA.

Sarkozy in Cameron v Libiji