Mojca Širok je dopisnica RTV Slovenija iz Rima od leta 2007. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Širok je dopisnica RTV Slovenija iz Rima od leta 2007. Foto: MMC RTV SLO

"Problem dokončne kaznovanosti Berlusconija je namreč v tem, da če gre on v zapor, je za rešetkami dvajset let italijanske politike," je povedala dolgoletna dopisnica RTV Slovenija iz Rima in pri tem navedla še primer Giulia Andreottija, ki je bil na vrhovnem sodišču oproščen sodbe sodelovanja z mafijo. Če bi ga obsodili, bi obsodili vso povojno politiko, ki je dovolila, da je bil eden njenih najvišjih predstavnikov sodelavec mafije.

Širokova se pogosto srečuje s vprašanji, zakaj Italijani še vedno volijo Berlusconija, kljub številnim aferam, ki ga bremenijo. Sama ponuja odgovor - želijo si Italijo, ki bi temeljila na njegovih stališčih.

Celoten klepet si lahko prebrete tukaj.


Glede novega papeža Frančiška je dejala, da ta načrtuje resne reforme načina odločanja v Vatikanu, kar bo verjetno oplazilo marsikateri lobi, ki se mu je uspelo razbohotiti v času "brezvladja", ko je bil Janez Pavel II. zaradi bolezni nesposoben vladati.

"Frančišek ima na svoji strani izjemno podporo ljudi in, kar je še bolj pomembno, izjemno podporo medijev. Ampak nekaj morate tudi vedeti, če govorimo o Cerkvi z laičnega stališča: Cerkev, Vatikan, Sveti sedež, ali kakor koli ustanovo imenujemo, v tem trenutku potrebuje Frančiška, potrebuje "restyling", ki ga izvaja Frančišek, potrebuje očiščenje in popravljeni ugled," pojasnjuje dopisnica iz Rima.

O načrtovanem plinskem terminalu v Tržaškem zalivu je Širokova povedala, da je del širšega italijanskega interesa razvoja tega območja. "Italija želi postati energetski hub za srednjo Evropo, akter pri distribuciji in prodaji, za kar je ta lokacija idealna."

Širokova je uporabnikom med drugim tudi zaupala, zakaj navija za Romo, kakšen je njen delovni dan in katero knjigo ima v načrtu. Več si preberite v klepetu.