Izetbegović je močno zaznamoval zgodovino nastajanja samostojnega BiH-a. Foto: EPA
Izetbegović je močno zaznamoval zgodovino nastajanja samostojnega BiH-a. Foto: EPA
Ačija Izetbegović
Alija Izetbegović je pokopan med svojimi soborci iz let 1992-1995. Foto: EPA
Daytonski sporazum
Izetbegović je 14. decembra 1995 s Slobodanom Miloševićem in Franjem Tudjmanom podpisali daytonski sporazum, ki je končal morijo v BiH-u. Foto: EPA

Izetbegović, prvi predsednik predsedstva republike BiH, je bil rojen 8. avgusta 1925 v Bosanskom Šamcu, kjer je končal moško realko. V mladosti se je boril za pravice muslimanov. S 16 leti se je pridružil organizaciji Mladi Muslimani v Sarajevu. Zaradi protikomunističnega delovanja je bil dvakrat zaprt. Prvič je bil zaradi delovanja v islamskem časopisu Mudžahid, kjer je pisal o islamu in Muslimanih v Jugoslaviji, kaznovan s tremi leti zaporne kazni leta 1946, leta 1983 pa s šestimi leti zaporne kazni. Leta 1988 je bil izpuščen iz zapora.

Umrl je 19. oktobra 2003 v Sarajevu. Na njegovem pogrebu, ki ga je spremljalo 150.000 ljudi, je nekdanji ameriški odposlanec za Balkan Richard Holbrooke dejal, da "če ne bi bilo Alije Izetbegovića, danes ne bi bilo BiH-a". Pokopan je na sarajevskem pokopališču Kovaći, ob borcih v vojni za BiH.

Ne glede na to, ali so ga v času njegovega življenja podpirali ali ne, se vsi strinjajo, da gre za veliko zgodovinsko osebnost, ki je močno zaznamovala zgodovino BiH-a.

Filipović: Njegovi kritiki so nedostojanstveni
Akademik Muhamed Filipović, velik Izetbegovićev kritik, je za Dnevni avaz dejal, da se mora Izetbegovićevo ime povezati z uresničevanjem BiH-a kot suverene in neodvisne države. "Zaslužen je za nastanek obdobja neke popolne verske svobode in utrditve islama. Posledice njegovega delovanje je treba prepustiti zgodovini. Ne glede na to, da lahko nekatere njegove poteze kritiziramo, je pod dostojanstvom človeka, te države in tega trenutka, da si nekateri dovolijo klevetati njegovo ime. To jim ne bo pomagalo, da se vpišejo v zgodovino," trdi Filipović.

"Ogromno je storil za Bosno in Bošnjake"
Kritikam kritikov Izetbegovića se je pridružil tudi nekdanji premier BiH-a Hasan Muratović, ki je napade na prvega premierja označil za politikantstvo. "S svojim delovanjem, z moralnimi, s političnimi in človeškimi lastnostmi je zaznamoval neko obdobje naše politike in zgodovine. Sodi v skupino majhnega števila ljudi, ki so storili ogromno za svobodo BiH-a in Bošnjakov. Njegova vloga in prispevek nista analizirana, a bil bi čas, da se strokovno analizira to obdobje naše zgodovine," meni Muratović.

Pogumno v neusmiljeno areno
"Alija je bil hraber in drzen, ko je v obdobju razpada Jugoslavije vstopil v zelo neusmiljeno areno. Če ga ne bi bilo, bi bil BiH kolonija velike Srbije. Verjetno se ne bi izvlekli izpod velikosrbskega in velikohrvaškega čevlja in dobili samostojnost. Vprašanje je, ali bi bošnjaški narod to sploh preživel. Organiziral je politično organizacijo SDA (Stranka demokratske akcije), iz katere je nastala vojska BiH-a. To je bilo njegovo najpomembnejše delo. Bil je boljši državnik kot politik, najboljši pa je bil kot človek," je Izetbegovića in njegovo delo presodil profesor fakultete islamskih naukov Džemaludin Latić in dodal, da je "bolno" človeka, ki se je boril za BiH, obtoževati za delitev BiH-a.

Lazović: Imel je prave ideje
Predsednik vojne skupščine BiH-a Miro Lazović je prepričan, da Izetbegović ne bi bil zadovoljen, da 15 let po Daytonskem sporazumu BiH delijo številna nasprotja. "Imel je prave ideje, ko je govoril o večetničnem BiH-u in da BiH pripada vsem njenim narodom in državljanom ter da bo država nekoč del Evropske unije. Verjamem, da se bodo ideal njegovega BiH-a uresničil," meni Lazović.

Alija spominja na ponosne čase
O Izetbegoviću je za Dnevni avaz spregovoril tudi njegov sin Bakir Izetbegović. Poudaril je, da je bil njegov oče nedvomno velika osebnost in da ga zelo pogreša. "BiH je rešil pred delitvijo, o kateri sta se dogovorila Slobodan Milošević in Franjo Tudjman. Velik uspeh je zaustaviti delitev države proti dvema vojaško veliko močnejšima nasprotnikoma. To je predvsem njegova zasluga. Njegov čas smo si zapomnili tudi po ponosu. Razvijali smo sistem vrednot, ki zdaj razpada. Vedeli smo, kaj smo, bili smo ponosni ljudje in imeli smo cilje. S sodelavci je postavil temelje, na katerih bodo Bosna in Bošnjaki prišli do boljše prihodnosti," pravi ponosni sin.

"Politično je še vedno živ"
To, da njegovega očeta kritiki še vedno napadajo, je po njegovem menju znak, da je politično še vedno živ. "Živa je njegova ideja. Nečesa, kar je preteklost, se ne napada. Napadajo ga njegovi stari sovražniki. Ti napadi so znak neke nezrelosti naroda. Potreben je čas, da se pokaže neka vrednost, " je sklenil Bakir Izetbegović.

Povzeto po Dnevnem avazu