Netanjahu je za televizijo spregovoril pred odhodom v ZDA, ki se trudijo zgladiti spor med svojima zaveznicama na Bližnjem vzhodu - Izraelom in Turčijo. Foto: EPA
Netanjahu je za televizijo spregovoril pred odhodom v ZDA, ki se trudijo zgladiti spor med svojima zaveznicama na Bližnjem vzhodu - Izraelom in Turčijo. Foto: EPA

"Izrael se ne more opravičiti, ker so se morali naši vojaki braniti, da jih množica ne bi linčala," je v pogovoru na javni televiziji pojasnil Netnjahu in tako izključil možnost opravičila za napad izraelskih komandosov, ki so konec maja na krovu ene izmed ladij ubili devet turških aktivistov, več deset drugih udeležencev konvoja pa ranili.

Incident je bil hladen tuš že na tako napete odnose med Izraelom in Turčijo, ki je bila v preteklosti najtesnejša zaveznica judovske države med muslimanskimi državami. Po napadu je Ankara na posvet v domovino poklicala svojega veleposlanika v Izraelu in odpovedala načrtovane skupne vojaške vaje z Izraelom.

Turčija zahteva opravičilo in odškodnino
Da bi vsaj malo popravili skrhane odnose med državama, sta se pred kratkim nekje v Evropi na skrivaj sešla izraelski minister za trgovino Ben Eliezer in vodja turške diplomacije Ahmet Davutoglu.

Netanjahu je v pogovoru za televizijo izrazil željo, da se bodo izognili še dodatnim poslabšanjem odnosov s Turčijo in hkrati potrdil srečanje svojega ministra z vodjem turške diplomacije.

Turčija že vse od napada zahteva opravičilo Izraela in plačilo odškodnin svojcem žrtev, toda Netanjahu ostaja trdno pri uradnem stališču, da so izraelski vojaki napadli v samoobrambi, potem ko naj bi aktivisti skušali na njih tudi streljati.