Trump meni, da je izbris političen. Foto: Reuters
Trump meni, da je izbris političen. Foto: Reuters

Objava, ki naj bi glede na pojasnilo podjetij predstavljala "napačno informacijo", je bila z obeh družbenih omrežij odstranjena.

Facebook je objavo – gre za izsek iz Trumpovega pogovora s televizijo Fox News – izbrisal, ker naj bi šlo za škodljivo napačno informacijo v povezavi s covidom-19, kar je v nasprotju s pravili podjetja.

Kmalu zatem je podobno ukrepal še Twitter, ki je zamrznil račun Trumpove volilne kampanje, dokler ni odstranila tvita z istim izsekom intervjuja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tudi tiskovna predstavnica Twitterja je sporočila, da je objava "v nasprotju s pravili Twitterja glede napačnih informacij o covidu-19". "Račun bo moral tvit odstraniti, preden bodo lahko spet objavljali," je dodala. Tvit je bil pozneje očitno izbrisan, račun pa spet aktiven.

"Še en dan, še en dokaz očitne pristranskosti Silicijeve doline do tega predsednika, ko se pravila uporabljajo zgolj v eni smeri," se je odzvala predstavnica Trumpove kampanje Courtney Parella. "Predsednik je zgolj dejal, da so otroci manj dovzetni za koronavirus. Družbena omrežja niso razsodniki resnice."

Trump bi otroke poslal nazaj v šole

Facebook je tokrat prvič odstranil vsebino, ki jo je objavil Trump, ni pa prvič ukrepal proti njemu. Gigant družbenih omrežij je prejšnji mesec s posebnim opozorilom opremil Trumpovo objavo, da bi glasovanje po pošti vodilo v "pokvarjene" volitve, junija pa je odstranil oglase Trumpove kampanje, ki so vsebovale simbol, ki ga je za politične zapornike uporabljala nacistična Nemčija.

Stroka se sicer strinja, da je za otroke precej manj verjetno, da bodo za novim koronavirusom resneje zboleli. Foto: Reuters
Stroka se sicer strinja, da je za otroke precej manj verjetno, da bodo za novim koronavirusom resneje zboleli. Foto: Reuters

Twitter pa je minuli mesec začasno ustavil delovanje računa Trumpovega sina Donalda mlajšega, ker je ta delil posnetek, ki naj bi po navedbah Twitterja širil napačne informacije o koronavirusu in hidroksiklorokinu.

Twitter je po drugi strani marca dejal, da tvit ustanovitelja Tesle Elona Muska, da so otroci "v pretežni meri odporni" na koronavirus, ni kršitev njegovih pravil.

Trump je sicer v sredinem pogovoru za Fox News dejal, da je čas, da se po vsej državi odprejo šole. "Če pogledate otroke, otroci so skoraj – in rekel bi, da skoraj gotovo – skoraj odporni na to bolezen," je dejal.

Ameriška pediatrična akademija je sklenila, da se zdi, da otroci širijo covid-19 manj kot odrasli in da bi se šole v prihodnjih mesecih ob upoštevanju ukrepov lahko odprle. Kot piše AFP, je sicer znano, da za otroke obstaja veliko manjša verjetnost, da bodo za virusom resno zboleli ali celo umrli.

Twitter blokiral Trumpa