Češki predsednik Miloš Zeman je danes sprejel odstop premierja Petra Nečasa. Foto: EPA
Češki predsednik Miloš Zeman je danes sprejel odstop premierja Petra Nečasa. Foto: EPA
Češki premier po korupcijskem škandalu odstopil

Vlado naj bi vodil novi premier iz vrst njegove stranke Demokratske državljanske stranke (ODS). Kot najverjetnejšega naslednika omenjajo ministra za industrijo Martina Kubo, podpredsednika stranke ODS, ki bi za potrditev mandata v parlamentu potreboval podporo 101 od skupno 200 poslancev.

Umaknil se bo iz političnega življenja
Nečas, imenovan "gospod čisti", je boj proti korupciji izpostavil kot enega ključnih načel svoje desnosredinske vlade, ki je položaj prevzela julija 2010. Odstopil pa je, ker je vodja njegovega kabineta Jana Nagiova obsojena politične korupcije in ker je za osebne interese uporabila Vojaško obveščevalno službo za nezakonito zasledovanje Nečasove žene. 45-letni premier je pred izbruhom škandala prejšnji torek sporočil, da se po 25 letih zakona ločuje. V aferi je obtoženih še osem ljudi, tudi zdajšnji in nekdanji vodja obveščevalne agencije.
Nečas je odstopil tudi s čela svoje desne Demokratske državljanske stranke (ODS), ki jo vodi od leta 2010, nato pa sporočil, da se bo po prihodnjih volitvah umaknil iz političnega življenja.

Opozicija za predčasne volitve
Opozicijski socialdemokrati (CSSD), ki se jim glede na ankete na prihajajočih volitvah obeta zmaga, se zavzemajo za čimprejšnji sklic predčasnih parlamentarnih volitev. Po današnjih pogovorih s predsednikom države Milošem Zemanom je Nečas dejal, da Zeman ni naklonjen predčasnim volitvam in da vidi predčasne volitve kot zadnjo opcijo.

Nečasov politični tekmec, levo usmerjeni Zeman, ki se po ustavi zdaj lahko odloči za novo vlado ali sklic predčasnih volitev, sicer še ni povedal, kaj namerava storiti. Je pa dal od izbruha škandala vladi posredno vedeti, da bi bilo dobro, če bi odstopila.

Zeman je še pred izbruhom škandala izrazil željo, da bi parlamentarne volitve potekale hkrati z volitvami v Evropski parlament, 24. in 25. maja prihodnje leto, da bi s tem znižali stroške.
Vajeti v rokah predsednika države
Če bo predsednik države sprejel novega premierja, bi nova vlada lahko ostala do maja pod pogojem, da bi v parlamentu dobila zaupnico navadne večine. Če bi bile predčasne volitve, pa bi jih moral Zeman sklicati v 60 dneh po razpustitvi parlamenta.

Več milijonov evrov denarja
Policija je v akciji zasegla okoli sedem milijonov evrov gotovine, nekaj deset kilogramov zlata in veliko dokumentov. Nagiovo sumijo, da je skušala nekdanje poslance podkupovati s ponudbami, da bi jim uredila visoke položaje v državnih podjetjih, v zameno pa bi se odpovedali poslanskim stolčkom. Poleg tega naj bi Nagiova, ki je Nečasova tesna sodelavka že skoraj desetletje, nezakonito naročila vohunjenje vojaškim obveščevalcem.

Češki premier je sicer prejšnji teden sporočil, da se ločuje od žene Radke, s katero sta bila poročena 25 let, češki rumeni tisk pa je pisal, da naj bi imel razmerje prav z vodjo svojega kabineta, torej Nagiovo. V nagovoru je vsakršno odgovornost za škandal zanikal, kljub temu pa napovedal odstop tako s premierskega mesta kot z mesta vodje stranke.

Češki premier po korupcijskem škandalu odstopil