V dnevniku je bin Laden zapisal, da je kot najstnik obiskal Veliko Britanijo in takrat ugotovil, da je ves Zahod
V dnevniku je bin Laden zapisal, da je kot najstnik obiskal Veliko Britanijo in takrat ugotovil, da je ves Zahod "dekadenten". Foto: Reuters

Ameriški specialci so bin Ladna med napadom ubili, njegovo truplo pa vrgli v morje. V operaciji so zasegli veliko podatkovnega gradiva - bin Ladnov dnevnik, različne dokumente, dokumentarce, diskete in filme. Med njimi je posnetek s poroke njegovega sina Hamze, za katerega danes ni jasno, kje je. V na novo objavljenih dokumentih naj bi bilo tudi nekaj informacij o odnosih Al Kaide z Iranom in njeni vlogi pri uporu Iračanov proti ameriški okupaciji, pa tudi načrti za izkoriščanje arabske pomladi v svoj prid ter zamisli za izboljšanje javne podobe Al Kaide. Poleg tega so bili na računalnikih posneti otroške risanke ter več dokumentarnih filmov, trije tudi o samem bin Ladnu.

Direktor Cie Mike Pompeo je dejal, da zbrane podatke objavljajo, "da lahko ljudje dobijo pogled v načrte in delovanje teroristične mreže".

Vsega niso objavili
Gre za objavo četrtega svežnja dokumentov, najdenih med vdorom v bin Ladnovo skrivališče v mestu Abottabad v Pakistanu, pišejo zahodni mediji. Nekatere informacije je Cia sicer zadržala zase, saj bi lahko "škodovale nacionalni varnosti ZDA", poleg tega naj bi našli tudi nekaj pornografije. Objava dela gradiva bi hkrati lahko kršila intelektualno lastnino, saj naj bi si teroristi v Abotatbadu ogledovali ameriške igrane filme in tudi dokumentarce.

Teroristična mreža Al Kaida, ki je prevzela odgovornost za napad na ZDA 11. septembra 2001, je bila v času usmrtitve bin Ladna že zelo oslabljena in to se do danes ni spremenilo.