Rob O'Neill se je tjulnjem pridružil z 20 leti leta 1996. Sodeloval je v več odmevnih akcijah. Med drugim je bil član ekipe, ki je leta 2009 iz rok somalijskih piratov rešila kapitana Richarda Phillipsa. Foto: EPA
Rob O'Neill se je tjulnjem pridružil z 20 leti leta 1996. Sodeloval je v več odmevnih akcijah. Med drugim je bil član ekipe, ki je leta 2009 iz rok somalijskih piratov rešila kapitana Richarda Phillipsa. Foto: EPA
Hišo v Abotabadu v Pakistanu, v kateri je prebival bin Laden, so porušili februarja 2012. Rekonstrukcija dogodkov tako ni mogoča. Foto: EPA

O'Neill je v pogovoru za Washington Post razkril, da je prav on ubil bin Ladna, nekdanjega vodjo Al Kaide, v operaciji, znani kot Neptunova sulica. V pogovor je privolil, ker so ga njegovi nekdanji kolegi protestno razkrili že pred dnevi, saj jim njegovo nastopanje v javnosti ni bilo všeč. O'Neill bi se tako ali tako razkril naslednji teden v seriji oddaj ameriške televizije Fox, ki je obljubljala ekskluzivno razkritje imena specialca, ki je ubil vodjo teroristične mreže Al Kaida bin Ladna.

To ni prva predstavitev O'Neilla v javnosti. Njegovo zgodbo je že februarja 2013 objavila revija Esquire, vendar ga je identificirala le kot "strelca". O'Neill pa ni prvi spregovoril o akciji, ki se je zgodila 2. maja pred tremi leti.

Že leta 2012 je zgodbo o napadu na posestvo v Abotabadu v Pakistanu, kjer je bival bin Laden, objavil O'Neillov kolega iz elitne ekipe t. i. tjulnjev "Team 6", ki je likvidirala bin Ladna, Matt Bissonnette v knjigi z naslovom "No Easy Day". Napisal jo je sicer pod psevdonimom Mark Owen, a so kljub temu proti njemu sprožili kazensko preiskavo zaradi izdaje zaupnih informacij, ker pred objavo knjige ni dobil zelene luči pristojnih vojaških oblasti.

Tjulnji naj bi namreč sledili kodeksu tišine, ki jim prepoveduje javno prevzemanje zaslug za akcije, v katerih nastopajo.

Kdo ima prav?
Zgodbi Bissonnetta in O'Neilla sta glede tega, kdo je ubil bin Ladna, nasprotujoči si. Medtem ko Bissonnette trdi, da je bin Ladna ustrelil neimenovani specialec, ki je bil prvi v vrsti, ko so vpadli v poslopje, O'Neill pravi, da je ta specialec zgrešil, bin Ladna pa je potem ubil ravno on. O'Neill je bil namreč drugi za kolegom, ki je odprl vrata sobe, v kateri je bil bin Laden s svojimi ženami.

O'Neill je še dejal, da je bin Laden deloval zmedeno. Eno izmed svojih žena naj bi potisnil pred sebe, kot da bi jo uporabil kot živi ščit. "V tistem trenutku sem ga ustrelil, dvakrat v čelo," je dejal za Washington Post. Ko je padel na tla, ga je ustrelil še enkrat, je dejal.

O'Neill je za revijo Esquire leta 2013 dejal, da je bin Ladna ustrelil šele, ko je videl, da ima puško v dosegu roke, CNN pa navaja vir znoraj ekipe "Team 6", ki pravi, da O'Neill nikakor ni mogel videti omenjene puške, saj sta bila dva kosa orožja v sobi najdena šele po podrobnem iskanju. Bila sta namreč na polici nad vrati, ki so vodila v sobo, kjer je bil bin Laden.

Kot poroča CNN, so v akciji ameriški vojaki poleg bin Ladna ubili tudi njegova dva telesna stražarja, enega izmed njegovih sinov in ženo enega od stražarjev. Dve ženski so še ranili.