Zapuščene in napol zrušene zgradbe v nekdanjem letovišču Varoša. Foto: EPA
Zapuščene in napol zrušene zgradbe v nekdanjem letovišču Varoša. Foto: EPA

Erdogan je Severni Ciper, ki ga priznava le Turčija, obiskal ob 47. obletnici prihoda turških vojakov na otok, ki je od takrat razdeljen na dva dela.

Ob obisku turškega dela Nikozije je znova poudaril stališče Turčije, da je edina možnost za zgladitev spora na razdeljenem otoku, da ciprski Grki in mednarodna skupnost po skoraj pol stoletja končno priznajo obstoj dveh suverenih držav. "Nov pogajalski proces se lahko izvede le med obema državama. Prav imamo in svoj prav bomo branili do konca," je poudaril.

Ciprski Grki zavračajo dogovor dveh držav in kakršno koli priznavanje suverenosti severnega dela otoka. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je nedavno ob obisku Nikozije zagotovila, da Evropska unija ne bo nikoli sprejela rešitve dveh držav za Ciper, in ponovila, da mednarodno priznana Republike Ciper uživa podporo celotne Unije.

Ciper je od leta 1974, ko je Turčija zasedla severno tretjino otoka, razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Severni Ciper je razglasil neodvisnost leta 1983, a ga priznava le Turčija. Ciper se je leta 2004 pridružil EU-ju.

Mirovna pogajanja pod okriljem Združenih narodov o združitvi otoka, ki trajajo že desetletja, niso prinesla uspeha. Zamrznjen konflikt je znova v središču pozornosti zaradi naravnih bogastev v morju pred obalo otoka.

Protest ciprskih Grkov proti Erdoganovem obisku na nadzorni točki Deryneia, enem izmed prehodov med severnim in južnim delom Cipra. Foto: EPA
Protest ciprskih Grkov proti Erdoganovem obisku na nadzorni točki Deryneia, enem izmed prehodov med severnim in južnim delom Cipra. Foto: EPA

Erdogan: "Nova era v Varoši bo koristila vsem"

Turške oblasti so javnost s postopnim odpiranjem mesta Varoša začele razburjati že lansko jesen. Oktobra so tam za javnost odprli kilometer dolg pas plaže in avenijo, mesto pa je novembra obiskal Erdogan in s tem sprožil val ogorčenja.

Od takrat potekajo v mestu intenzivna gradbena dela, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Nova era v Marasu (turško ime za Varošo) bo koristila vsem, ne moremo zapraviti naslednjih 50 let," je ob torkovem obisku dejal Erdogan.

Severni Ciper: Nekdanjim prebivalcem odškodnina ali vrnitev posesti

Oblasti Severnega Cipra so v torek potrdile, da vztrajajo pri vnovičnem odprtju Varoše. Kot je pojasnil vodja ciprskih Turkov Ersin Tatar, bodo na drugi stopnji oživitve mesta odprli 3,5 odstotka površine mesta in odpravili vojaško območje, kjer velja omejeno gibanje, nekdanjim prebivalcem pa omogočili, da zaprosijo za odškodnino ali vrnitev posesti.

Erdogan je načrte ciprskih Turkov ocenil kot dokaz, kako "občutljivo" se lotevajo tega vprašanja, in zatrdil, da bodo spoštovane lastninske pravice vseh.

Resolucija ZN-a dovoljuje naselitev samo prvotnim prebivalcem

Sorodna novica Lepi zapuščeni kraji: obmorsko letovišče duhov na Cipru

Nekoč znano obmorsko letovišče Varoša je bilo popolnoma opuščeno, odkar so tamkajšnji grški prebivalci leta 1974 zbežali pred turško vojsko, ki je na območju omejila gibanje.

Združeni narodi so z resolucijo prepovedali, da bi se v mestu naselil kdor koli drug kot njegovi prvotni prebivalci. Ciprski Grki vrnitev Varoše izpostavljajo kot "rdečo linijo" in enega ključnih vprašanj v reševanju spora med stranema.

V galeriji fotografije zapuščene Varoše:

Ciprski Grki ogorčeni nad nesprejemljivimi načrti

Nasprotovanje načrtom ciprskih Turkov so izrazile tako EU kot ZDA, Združeno kraljestvo in Rusija ter Grčija.

Ciprski Grki so obsodili načrte, ki jih je predsednik Nicos Anastasiades opisal kot "nesprejemljive", saj "spreminja oz. poskuša spreminjati status quo". Tudi grško zunanje ministrstvo je "najstrožje" obsodilo načrte, poroča Al Džazira.

Zaskrbljene tudi EU, ZDA, Združeno kraljestvo in Rusija

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je že v torek tvitnil, da bi bil ta korak "nesprejemljiva enostranska odločitev", nakar ga je turško zunanje ministrstvo obtožilo, da "deluje kot tiskovni predstavnik ali zagovornik oblasti ciprskih Grkov".

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da je načrt Tatarja in Erdogana "očitno neskladen" z resolucijami Varnostnega sveta ZN-a. "ZDA razumejo dejanja ciprskih Turkov v Varoši kot provokativna, nesprejemljiva in neskladna z njihovimi preteklimi zavezami, da bodo konstruktivno sodelovali v pogovorih o rešitvi," je sporočil.

Tudi britansko zunanje ministrstvo je v torek zvečer izrazilo "globoko zaskrbljenost" zaradi izjav glede Varoše in napovedalo nujno razpravo med članicami VS-ja ZN-a, saj so turški načrti očitno v nasprotju z resolucijami.

Da bo to vprašanje odprla v VS ZN, je napovedala tudi Francija. Erdoganove izjave je zunanje ministrstvo označilo kot neusklajene in enostranske ter kot provokacijo, ki "spodkopava ponovno vzpostavitev zaupanja, ki je nujno potrebna za obnovo pogajanj s ciljem pravične in trajne rešitve ciprskega vprašanja". Na dnevnem redu VS ZN naj bi bila ta tema že danes, poroča ciprska tiskovna agencija CNA.

Iz kabineta ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova so sporočili, da je Lavrov po telefonu govoril s ciprskim kolegom Nikosom Hristodulidesom in ob tem ponovil rusko podporo doslednemu uresničevanju relevantnih resolucij VS ZN.