Na prvem uradnem zasedanju sveta letos so članice VS-ja zahtevale tudi, da hutijevci izpustijo japonsko tovorno ladjo Galaxy Leader, povezano z izraelskim podjetjem, in njeno posadko, ki jo je skupina zajela 19. novembra. Foto: Reuters
Na prvem uradnem zasedanju sveta letos so članice VS-ja zahtevale tudi, da hutijevci izpustijo japonsko tovorno ladjo Galaxy Leader, povezano z izraelskim podjetjem, in njeno posadko, ki jo je skupina zajela 19. novembra. Foto: Reuters

Članice VS-ja so hutijevce pozvale, naj ustavijo napade na ladijski promet v Rdečem morju in Adenskem zalivu, saj so nezakoniti in ogrožajo stabilnost območja, svobodno plovbo in svetovno oskrbo s hrano.

Od začetka oktobra, ko je izbruhnila zadnja vojna med Izraelci in Palestinci, številne države in organizacije opozarjajo pred širitvijo vojne. Napadi hutijevcev na ladje v Rdečem morju pomenijo prav to. "Ti napadi imajo hude posledice za varnost pomorskega prometa, mednarodni ladijski promet in trgovino ter spodkopavajo krhke humanitarne razmere, zmanjšujejo zmožnost mednarodne skupnosti pomagati več kot 21 milijonom ljudi. Zato je pomembno, da Varnostni svet ZN-a nemudoma spregovori in, podpre mednarodno pravo ter pravice in svoboščine navigacije. Medtem ko zahtevamo, naj hutijevci končajo napade, ki so v očitnem navzkrižju z mednarodnim pravim, ne smemo pregledati izvora težav. Napade hutijevcev že dolgo omogoča Iran," je dejal predstavnik ZDA pri Združenih narodih za upravna vprašanja in reformo Chris Lu.

Natančneje, od leta 2014, odkar se ta skupina v Jemnu bojuje proti mednarodno priznani vladi.
"Združeni narodi nadaljujejo opozorila pred političnimi, varnostnimi, gospodarskimi in humanitarnimi posledicami naraščajočih vojaških napetosti v Rdečem morju in tveganji širjenja vojne v regiji. Nadaljevanje grožnje hutijevcev pomorskemu prometu gre z roko v roki s tveganji stopnjevanja vojaškega nasilja, kar ostaja vzrok za veliko zaskrbljenost in lahko potencialno vpliva na milijone ljudi v Jemnu, regiji in po svetu," je opozoril Haled Hiari, pomočnik generalnega sekretarja za Bližnji vzhod, Azija in Tihi ocean.

"Mednarodna organizacija za pomorstvo še naprej pozorno spremlja razmere in se povezuje s predstavniki podjetij in ladjevij. Občutno število prevoznikov, približno 18 družb, je že preusmerilo svoje ladje okrog Južne Afrike z namenom zmanjšati število napadov nanje. To že sproža posledice: za dodatnih deset dni podaljša pot ter negativno vpliva na trgovino in povečuje stroške prevoza tovora," je dejal generalni sekretar Mednarodne organizacije za pomorstvo Arsenio Dominguez.

Včeraj so hutijevci napadli francosko tovorno ladjo, v ponedeljek je ameriška vojska z dvema raketnima izstrelkoma skušala zavarovati skupino drugih.

Kot navaja Reuters, so nekatere države članice VS pozvale, naj sprejme ukrepe za ustavitev hutijevskih raketnih napadov in napadov brezpilotnih letal. Vendar organ na odprtem zasedanju ni sprejel nobenih uradnih ukrepov, potem pa je zasedanje nadaljeval za zaprtimi vrati.

Varnostni svet ZN-a ostro obsodil napade hutijevcev