Hillary Clinton je priznala, da je bil prvi javni nastop po porazu zanjo zelo težavna stvar. Foto: Reuters
Hillary Clinton je priznala, da je bil prvi javni nastop po porazu zanjo zelo težavna stvar. Foto: Reuters
Hillary Clinton se je prvič pojavila po porazu

Na dogodku, ki ga je sponzoriral humanitarni Sklad za obrambo otrok v Washingtonu, je Clintonova priznala, da ji priti na dogodek ni bilo najlaže. "Prejšnji teden se je večkrat zgodilo, da sem želela samo biti z dobro knjigo ali z našim psom in da ne bi nikoli več odšla iz hiše," je dejala in dodala, da prihod na dogodek zanjo ni bila najlažja stvar na svetu. Glede izida volitev pa je dejala, da ve, da so mnogi, tako kot ona, razočarani, in pozvala ljudi, naj verjamejo v svojo državo in se bojujejo za ameriške vrednote.

Glede na poročilo nestrankarske organizacije Cook Political Report je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton na ameriških predsedniških volitvah po številu glasov porazila republikanskega kandidata Donalda Trumpa, saj je dobila dober milijon več glasov volivcev kot Trump, ki pa je zmagal zaradi večjega števila osvojenih elektorskih glasov.

Uradno štetje glasov povsod še ni povsem končano, do srede pa je imela Clintonova skoraj 62 milijonov glasov, Trump pa skoraj 61 milijonov. K temu seštevku bodo dodani še določeni glasovi iz Kalifornije, Utaha in Washingtona, pa tudi Michigana, kjer zmagovalca še vedno niso razglasili, čeprav bo to najverjetneje Trump. On se je pred volitvami pritoževal ravno nad elektorskim sistemom.

Položaj se je zdaj zasukal in Trump podpira elektorski sistem, demokrati pa so vse glasnejši v zahtevah, da naj se odpravi. Trump je v sredo sporočil, da se je skupaj z novoizvoljenim podpredsednikom Mikom Penceom doslej po telefonu pogovarjal z 29 svetovnimi voditelji in uglednimi osebnostmi, med katerimi pa ni slovenskih predstavnikov.

Hillary Clinton se je prvič pojavila po porazu