Protestniki so prižgali bakle in se s transparenti ter pozivi k odstopu vlade podali na ulice glavnega mesta Črne gore. Foto: Reuters
Protestniki so prižgali bakle in se s transparenti ter pozivi k odstopu vlade podali na ulice glavnega mesta Črne gore. Foto: Reuters

To je bil že tretji večji protest v tem letu. Tudi tokrat so predsednika vlade pozvali, naj zapusti svoj položaj, saj se po njihovem mnenju ne bori proti korupciji in organiziranemu kriminalu. S svojimi dejanji naj bi dokazal, da za to nalogo ni sposoben. "Čas je!", "Odstopite!", "Volitve!", so sporočali na transparentih.

Igor Lukšić pa zagotavlja, da se njegova ekipa trudi po najboljših močeh in da jo bodo volivci lahko ocenjevali na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Ob tem je izpostavil, da protesti dokazujejo demokratično zrelost črnogorske družbe, poroča tiskovna agencija Tanjug.

Cene se dvigujejo, vlada obljublja ukrepe
Črnogorce pestijo tudi zaostrene socialne in gospodarske razmere v državi. Dražijo se življenjske potrebščine, bencin dosega rekordne cene, dviguje se cena električne energije. Vse to vpliva na zniževanje življenjskega standarda.

Vlada je sicer sprejela rebalans proračuna in trdi, da se trudi zajeziti gospodarsko krizo in stabilizirati razmere. Do leta 2014 naj bi po vladnih načrtih znižali javno porabo s 43 na 38 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Prodajajo podjetja, infrastrukturo
Odločili so se odprodati več večjih gospodarskih družb v državni lasti - letalsko družbo Montenegro Airlines, železniško infrastrukturo, pošto, ladjedelnico Bijela. Trgu bodo ponudili tudi infrastrukturo, pomembno za turizem, kot so hoteli Budvanska rivijera in Ulcinjska rivijera, plaža Ulcinj, turistične objekte v Bjelasici in Komovi.

S privatizacijo teh podjetij in infrastrukture želijo privabiti tuje investitorje ter povečati konkurenčnost gospodarstva. Tako naj bi znižali tudi brezposelnost.