Protestniki zahtevajo sodni pregon za Duterteja. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo sodni pregon za Duterteja. Foto: Reuters

Duterte je oblast prevzel pred petimi leti in napovedal vojno proti mamilom in kriminalu. Danes priznava, da pri tem niso bili uspešni. "Napredovali smo pri odpravljanju upora in nemirov, vendar je v boju proti mamilom pred nami še dolga pot," je dejal Duterte v zadnjem, petem nagovoru, preden se mu prihodnje leto izteče predsedniški mandat.

Sorodna novica Dutertejeva vojna proti drogam: Prva obsodba policistov za umor

Njegovo sporno "vojno z mamili" zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic trenutno preiskuje Mednarodno kazensko sodišče (ICC). V policijskih operacijah je bilo v petih letih ubitih več kot 7000 ljudi, po podatkih organizacij za človekove pravice pa še trikrat več. Med žrtvami naj bi poleg preprodajalcev bili tudi odvisniki in mladoletni.

Vojno proti mamilom je Duterte napovedal že v prvem nagovoru leta 2016, ko je tudi oznanil premirje s komunističnimi uporniki. Ti so bili po petih letih premirja v nedeljo na čelu protesta proti Duterteju, pridružili so se jim predstavniki človekoljubnih organizacij, poroča hongkonški South China Morning Post.

Zbralo se je okoli 6000 protestnikov, ki so se odpravili do poslopja parlamenta. Nosili so transparente z napisi "Dovolj je dovolj! Konec Dutertejevega režima zdaj!" in opozarjali na predsednikovo "krvavo zapuščino". "Končati moramo Dutertejevo vladavino terorja (...) in zahtevati odgovornost za njegove zločine proti filipinskemu ljudstvu," je povedala ena od organizatork.

Nov mandat za imuniteto pred pregonom?

Duterte je sicer že nakazal, da bi se lahko potegoval za nov predsedniški mandat, kar bi mu zagotovilo imuniteto pred pregonom. V govoru je še dejal, da je konec časov, ko so Filipini delovali v senci svetovnih velesil. "Zahtevali bomo, kar nam pripada," je dejal.

Tudi Filipine je sicer prizadela pandemija covida-19, potrdili so več kot 1,5 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 27.000 covidnih bolnikov. Duterte je v govoru dejal, da si država ne more privoščiti novih zaprtij, sicer bo gospodarstvo "izkrvavelo".

Državo so v zadnjih dneh ob obilnem monsunskem deževju prizadele poplave, zaradi katerih so morali iz prestolnice Manile evakuirati najmanj 15.000 ljudi. Filipinsko otočje s skupno kar 7600 otočki letno prizadene okoli 20 tropskih neviht. Napovedana otoplitev Tihega oceana zaradi podnebnih sprememb naj bi okrepila moč teh neurij.