Elizabeta II. je na državniških obiskih - teh je bilo več kot 60 - doživela že marsikaj, vse pa je prestala z dostojanstvom. Foto: EPA
Elizabeta II. je na državniških obiskih - teh je bilo več kot 60 - doživela že marsikaj, vse pa je prestala z dostojanstvom. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. bo Slovenijo obiskala prvič. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški
Kraljica se v tujino, kjer jo spremlja soprog Phillip, po navadi poda dvakrat na leto. Foto: EPA
Elizabeta II. prihaja na obisk

Med zadnjim obiskom Elizabete II. v ZDA ob 400. obletnici Jamestowna je predsednik George Bush sramežljivo pomežiknil kraljici, prva ameriška dama Laura Bush pa se kraljici med sprejemom v Beli hiši ni priklonila. Še bolj predrzen je bil 80-letni igralec Mickey Rooney, ki je kraljico zgrabil za v bele rokavice oblečeno roko in jo (pre)dolgo poljubil.

Leta 1991 prav tako med obiskom ZDA so Američani zakuhali t. i. podiumgate. Med govorom v Beli hiši - v ovalni pisarni je takrat sedel George Bush starejši - so za 1,52 metra veliko kraljico pripravili občutno previsok govorniški oder izza katerega se je videlo ne dosti več od kraljičinega klobuka. A to ni bilo nič v primerjavi z pravim "medvedjim objemom", ki ga je Elizabeta II. dobila med ogledom zavetišča v Washingtonu od Alice Frazier, ene od prebivalk zavetišča.

"Dama je razuzdanka"
Pred 32 leti si je spodrsljal privoščil ameriški predsednik Gerald Ford oz. mornarski orkester ZDA. Ford je kraljico povabil na ples, orkester pa je zaigral skladbo Cola Porterja "Dama je razuzdanka" (The Lady is a Tramp).

Pet "predrznežev" objelo kraljico
Dotikanje kraljice je seveda strogo prepovedano, a se mu poleg Frazierjeve niso mogli upreti še štirje ljudje, med njimi dva avstralska premierja. Prvi je bil Paul Keating, ki so ga leta 1992 fotografirali z roko okoli kraljice, s tem pa si je v avstralskih medijih prislužil vzdevek "kuščar iz Avstralije", drugi pa John Howard. Preveč domačnosti s kraljico sta si dovolila še kanadski kolesar Louis Garneau in kanadski premier Brian Tobin. Tobin je trdil, da je kraljici roko na hrbet položil, da bi ji pomagal po stopnicah. Kraljica nobenemu od "predrznežev" dotikanja domnevno ni zamerila.

Pogovor lahko začne le kraljica
Nekaj pravil ob srečanju z britansko monarhinjo iz oči v oči: Elizabete II. se ne smet ogovoriti, ampak počakati, da ona začne pogovor. Na začetku jo je treba nasloviti z "vašim veličanstvom", pozneje pa z "gospa", edinburškega vojvodo pa z "vaše kraljevsko visočanstvo", nato pa z "gospod".

Ali se ob srečanju kraljici ali kateremu drugemu članu britanske kraljeve družine prikloni ali pa z njo/njim rokuje, je odvisno od vsakega posameznika. Če se odloči za priklon, je pravilo sledeče: moški se rahlo priklonijo z glavo, ženske pa desno nogo postavijo za levo peto in se rahlo upognejo v kolenih.

Brez prevelikega dekolteja za dame
Seveda je ob srečanju gostov s kraljico pomembno tudi, kako so ti oblečeni. Klobuki niso obvezni, na svečanostih po pol sedmi uri zvečer pa se ne nosijo. Tudi rokavice niso obvezne, če pa se dame vseeno odločijo za njih, te ne smejo biti bele, gostja pa naj bi jih snela preden jo predstavijo kraljici. Dame naj ob srečanju s kraljico ne bi imele prevelikega dekolteja, nosile pa naj bi nogavice v zaprtih čevljih.

Čeprav niti kraljica niti njen soprog ne kadita, gostom ne zamerita, če si po koncu obroka prižgejo cigareto.

"Dame in gospodje - kraljica"
In kako nazdraviti kraljici? Brez dolg(ovezn)ih nagovorov! Tisti, ki nazdravlja, vstane, počaka na tišino, dvigne svoj kozarec in nazdravi: "Dame in gospodje - kraljica". Vsi udeleženci banketa vstanejo ter ponovijo besedo "kraljica", spijejo vsebino svojega kozarca, nato pa sedejo.

Tina Vovk
tina.vovk@rtvslo.si

Elizabeta II. prihaja na obisk