Samo X je doslej prejel uradno zahtevo za informacije v okviru DSA. Foto: Reuters
Samo X je doslej prejel uradno zahtevo za informacije v okviru DSA. Foto: Reuters

DSA je začel veljati novembra lani in od zelo velikih spletnih platform in iskalnikov zahteva, da si bolj prizadevajo za boj proti nezakonitim vsebinam in tveganjem za javno varnost. X je del skupine velikih tehnoloških podjetij, ki so v skladu z DSA pod strožjim pregledom.

"Ukrep, ki smo ga sprejeli danes, ne pomeni, da smo odločili, da je X kriv kršitve, ali ugotovili, da je X dejansko kršil DSA, temveč zgolj navaja, da imamo precej razlogov za podrobno preiskavo teh področij," je dejal visoki uradnik EU. X ostaja zavezan spoštovanju DSA in sodeluje v regulativnem postopku, so v izjavi zapisali v podjetju. "Pomembno je, da ta postopek poteka brez političnega vpliva in da sledi zakonu."

Komisija je sporočila, da se bo preiskava osredinila na preprečevanje širjenja nezakonitih vsebin v EU-ju in na učinkovitost ukrepov, sprejetih za boj proti manipulaciji z informacijami, vključno s sistemom "opomb skupnosti" (v angleščini community notes).

V začetku leta je podjetje X uvedlo funkcijo "opomb skupnosti", ki uporabnikom omogoča komentiranje objav, da bi opozorili na lažno ali zavajajočo vsebino, s čimer se dejansko preverjajo dejstva s pomočjo množice uporabnikov, in ne s posebno skupino oseb, ki preverjajo dejstva. Preiskava bo proučila tudi različne vidike poslovanja podjetja, vključno z dostopom do podatkov, ki ga X zagotavlja raziskovalcem.

Potem ko je njegov lastnik Elon Musk uvedel različne ukrepe, ki omejujejo dostop do platforme, so raziskovalci družbenih medijev preklicali, prekinili ali spremenili več kot 100 študij o podjetju X.

Po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra so podjetje X, prej znano kot Twitter, in druga podjetja za družbene medije preplavile lažne slike in zavajajoče informacije. Komisar EU-ja za notranji trg Thierry Breton je družbam X, Meta, TikTok in Alphabet poslal pisma, v katerih jih je spomnil na njihove obveznosti v skladu z DSA glede boja proti škodljivim in nezakonitim vsebinam. Platforme so se odzvale s poudarjanjem ukrepov, ki so jih sprejele za preprečevanje dezinformacij na svojih platformah, vendar je Musk Bretonu ugovarjal zaradi obtožbe o dezinformacijah.

Nekateri italijanski politiki so branili Muska in kritizirali Evropsko komisijo. Musk je konec tedna preživel v Rimu, kjer je govoril na desničarskem političnem zborovanju, ki ga je organizirala stranka italijanske premierke Giorgie Meloni. "Elon Musk ima prav: 'Svoboda govora je smiselna le, če ljudem, ki ti niso všeč, omogoča, da govorijo stvari, ki ti niso všeč'," je tvitnil podpredsednik italijanske vlade in vodja skrajne desnice Matteo Salvini.

Komisija je sporočila, da bo zdaj izvedla poglobljeno preiskavo s pošiljanjem dodatnih zahtev za informacije ter opravljanjem pogovorov in inšpekcijskih pregledov. Preučila bo tudi ukrepe, ki jih je sprejel X za povečanje preglednosti in preverjanje naročnin.

Komisija je dejala, da je do zdaj opravljena predhodna preiskava vključevala analizo poročila, ki ga je X predložil septembra, X-ovo novembrsko poročilo o preglednosti in X-ove odgovore na uradno zahtevo po informacijah o nezakoniti vsebini v povezavi z napadi Hamasa na Izrael.

Zakon o digitalnih storitvah (DSA) uvaja nova pravila o moderiranju vsebin, zasebnosti uporabnikov in preglednosti. Vsakemu podjetju, ki jih krši, grozi kazen v vrednosti do 6 odstotkov njegovega svetovnega prometa.