Tihanovska je voditelje EU-ja pozvala, naj uvedejo sankcije proti Belorusiji. Borrell (desno) je sicer ocenil, da ima EU zaradi Cipra
Tihanovska je voditelje EU-ja pozvala, naj uvedejo sankcije proti Belorusiji. Borrell (desno) je sicer ocenil, da ima EU zaradi Cipra "visokonapetostno politično težavo". Foto: Reuters

Evropska unija bo zaradi logistične podpore pri prevozu bojne opreme v Libijo kaznovala tri podjetja iz Turčije, Jordanije in Kazahstana ter dva posameznika iz Libije. Sankcije vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v Unijo.

Bruselj spoštovanje embarga ZN-a na izvoz orožja v Libijo nadzoruje z vojaško operacijo Irini, ki je nasledila sporno operacijo Sophio za boj proti trgovini s prebežniki. Embargo nadzira po morju, v zraku in s sateliti.

Embargo na dobavo orožja in vojaške opreme v Libijo in iz države je Varnostni svet ZN-a uvedel februarja 2011, potem ko se je z uporom proti dolgoletnemu voditelju Moamerju Gadafiju v Libiji začel boj za oblast.

Ciper sankcije proti Belorusiji pogojuje s sankcijami Turčije

Proti odgovornim za domnevne volilne goljufije in nasilje na protivladnih protestih v Belorusiji Unija medtem sankcij še vedno ni uvedla. Ciper namreč podporo sankcijam pogojujejo s sankcijami proti Turčiji zaradi iskanja energetskih virov v ciprski izključno gospodarski coni. Politično rešitev za obe vprašanji bodo poskušali konec tedna poiskati voditelji EU-ja.

EU ima "visokonapetostno politično težavo", treba je sinhronizirati oba procesa, je o ciprski blokadi dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell po zasedanju zunanjih ministrov Unije v Bruslju. Sankcije so načrtovane že od sredine avgusta. Ciper, ki njihovo uvedbo preprečuje, ima sicer tradicionalno dobre odnose z Rusijo, največjo podpornico dolgoletnega beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka.

Sprejemanje svežnja za okrevanje prepočasno?

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in nemška kanclerka Angela Merkel kot voditeljica države, ki v drugi polovici leta predseduje Svetu EU-ja, so na videokonferenci pregledali napredek pri sprejemanju svežnja za okrevanje, ki je po ocenah diplomatskih virov prepočasen. Pozvali so k hitremu dogovoru, tako da bo mogoče nujne programe začeti izvajati s 1. januarjem, kot je predvideno.

Tihanovska voditeljem: "Sankcije so za nas zelo pomembne"

V Bruslju je bila sicer tudi vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, poraženka predsedniških volitev proti Lukašenku, ki je po volitvah prebegnila v Litvo. Na neformalnem zajtrku z voditelji EU-ja jih je pozvala, naj bodo pogumnejši pri uvedbi sankcij: "Sankcije so zelo pomembne za naš boj, ker pomenijo pritisk, ki bo tako imenovane oblasti prisilil v dialog z nami."

Ministri so med drugim razpravljali o možnosti, da na kazenski seznam, na katerem naj bi bilo okoli 40 odgovornih za volilne goljufije, represijo in nasilje v Belorusiji, uvrstijo tudi Lukašenka. Dogovora o tem po Borrellovih besedah še ni. Vodja slovenske diplomacije Anže Logar je sicer pojasnil, da je zdaj bistveno več članic pripravljenih podpreti vključitev Lukašenka na seznam sankcioniranih kot na neformalnem zasedanju konec avgusta v Berlinu.